کارنامه بورسی سه فصل معدنیها
دنیای معدن- لیلا لامعی : ایران در دنیا بهعنوان یکی از کشورهای غنی از معادن معدنی شناخته میشود؛ اما بهواسطه فناوری نسبتا ضعیف و ماشینآلات نهچندان پیشرفته که تحریمها بر شدت آن افزوده، استخراج محصولات معدنی، هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت نسبت به کشورهای توسعهیافته یا در حال توسعه در وضعیت چندان مطلوبی قرار ندارد.
در این بین بهواسطه تحریمهای یکجانبه آمریکا و محدودیتهای ایجادشده در صادرات محصول از ایران به سایر کشورها، از درآمد شرکتهای معدنی نیز به مثابه سایر شرکتهای صادراتمحور کاسته شده است. در کنار تحریمها کاهش ارزش پول ملی و رشد نرخ ارز که ماحصل همان تحریمهاست، در تامین ماشینآلات و بهروزرسانی فناوری نوین در زمینه معادن مشکلاتی به وجود آورده است. در بازار سهام، شرکتهای معدنی متعددی فعالیت دارند که سهشرکت بزرگ با نمادهای «کچاد»، «کگل» و «کگهر» سهم بزرگی را هم در ارزش کل بازار سهام و هم در استخراج محصولات معدنی کل کشور بر عهده دارند. در ادامه به بررسی عملکرد این سه نماد در سه فصل گذشته پرداخته شده است.
«کچاد»: بر اساس اطلاعات درجشده در گزارش تفسیری مدیریت شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در تاریخ چهارم خرداد ۱۳۷۱ به صورت شرکت سهامی خاص تاسیس شد و در همان تاریخ در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی شهرستان یزد به ثبت رسید. در تاریخ ۳۰ آذر ۱۳۷۷ مرکز اصلی شرکت به تهران منتقل شد و شرکت در آنجا به ثبت رسید. شرکت در تاریخ یک اردیبهشت ۱۳۸۲ به شرکت سهامی عام تبدیل و در تاریخ ۱۲ مهر ۱۳۸۲ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده است. شرکت چادرملو در حال حاضر در زمینه استخراج از معدن همچون استخراج باطله و استخراج سنگآهن و تولید محصولاتی همچون کنسانتره سنگآهن، کنسانتره آپاتیت، سنگآهن دانهبندی، گندله، نرمهگندله، آهناسفنجی، شمش فولاد و انرژی برق سیکل ترکیبی و خورشیدی فعالیت دارد. این شرکت در حال حاضر در بازار اول (تابلوی اصلی) بورس با ارزش بازار 5/ 164هزار میلیارد تومان و در قیمت 29هزار و 650ریال معامله میشود. P/ E سهم در حال حاضر برابر با 36/ 6 است. بر اساس صورتهای مالی 9ماهه، میزان داراییهای ثبتشده شرکت 2/ 47هزار میلیارد تومان در مقابل 3/ 16هزار میلیارد تومان جمع بدهیهاست. این شرکت با سرمایه ثبتشده 5/ 5هزار میلیارد تومان در 9ماه سالجاری 5/ 33هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی و نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد 114درصدی داشته است. از این میزان درآمد 30هزار میلیارد تومان ماحصل فروش شرکت در داخل کشور بوده است. میزان فروش داخلی شرکت در 9ماه 1400 نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد 141درصدی همراه بوده است. عمده فروش داخلی شرکت از کنسانتره آهن (خشک) به میزان 9/ 5میلیون تن و مبلغ 7/ 17هزار میلیارد تومان بوده است. این رقم در مدت مشابه سال قبل 7/ 6هزار میلیارد تومان بوده است. علت این افزایش رقم فروش رشد 110درصدی نرخ فروش این محصول در سالجاری بوده است. همچنین شرکت در 9ماهه 1400، حدود 263هزار تن فولاد به خارج از کشور صادر کرده که مبلغ ماحصل از آن 4/ 3هزار میلیارد تومان بوده است. این رقم نیز نسبت به دوره مشابه با رشد 6/ 8درصدی همراه بوده است. در کنار رشد درآمدها برای این شرکت شاهد رشد 155درصدی بهای تمامشده درآمدهای عملیاتی برای این شرکت بودیم. این امر هرچند اندکی از سود ناخالص شرکت کاست؛ اما این رقم که 7/ 19هزار میلیارد تومان برای سال 1400 محقق شد، نسبت به دوره مشابه قبل رشد 93درصدی داشت. حاشیه سود ناخالص شرکت در 9ماه سالجاری برابر با 59درصد بوده است. از طرفی شرکت در 9ماه سالجاری 2/ 18هزار میلیارد تومان سود خالص شناسایی کرده که نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد 93درصدی داشته است. حاشیه سود خالص شرکت نیز در این دوره برابر با 54درصد است. «کچاد» در سه فصل گذشته به ازای هر سهم 3286ریال سود خالص محقق کرد. همچنین به تفکیک فصلها، این شرکت در فصل بهار 7/ 9هزار میلیار تومان، در فصل تابستان 69/ 11هزار میلیارد و در فصل پاییز 12هزار میلیارد تومان درآمد داشته است.
«کگل»: بر اساس اطلاعات درجشده در گزارش تفسیری مدیریت شرکت سنگآهن گلگهر در تاریخ 15 اسفند 1370 با سرمایه 10میلیارد تومان در اداره ثبت شرکتهای شهرستان سیرجان به ثبت رسیده است. در سال 1382 از سهامیخاص به سهامی عام تبدیل و در تاریخ 8 شهریور 1383 سهام آن در بازار بورس اوراق بهادار عرضه شده است. مجددا نام شرکت در تاریخ 30 خرداد 1390 از سنگآهن گلگهر به شرکت معدنی و صنعتی گلگهر (سهامی عام) تغییر یافته است. عمده فعالیت شرکت در زمینه استخراج و بهرهبرداری از معادن فلزی و غیرفلزی از جمله سنگآهن و تولید سنگآهن دانهبندیشده، کنسانتره، گندله، فولاد و انواع محصولات فولادی است. این شرکت در حال حاضر در بازار اول (تابلوی اصلی) بورس با ارزش بازار 5/ 221هزار میلیارد تومان و در قیمت 22هزار و 150ریال معامله میشود. P/ E سهم در حال حاضر برابر با 2/ 10 است. براساس صورتهای مالی 9ماهه، میزان داراییهای ثبتشده شرکت 69/ 56هزار میلیارد تومان در مقابل 8/ 23هزار میلیارد تومان بدهی است. این شرکت با سرمایه ثبتشده 10هزار میلیارد تومان در 9ماه سالجاری حدود 3/ 36هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی و نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد 88درصدی داشته است. از این میزان درآمد 36هزار میلیارد تومان ماحصل فروش شرکت در داخل کشور بوده است. میزان فروش داخلی شرکت در 9ماه 1400 نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد 93درصدی همراه بوده است. عمده فروش داخلی شرکت از گندله به میزان 6/ 7میلیون تن و مبلغ 89/ 29هزار میلیارد تومان بوده است. این رقم در مدت مشابه سال قبل 5/ 16هزار میلیارد تومان بوده است. علت این افزایش رقم فروش رشد 124درصدی نرخ فروش این محصول در سالجاری بوده است. همچنین شرکت در 9ماه 1400، حدود 3/ 54هزار تن گندله ریز دانه صادراتی به خارج از کشور صادر کرده که مبلغ ماحصل از آن 2/ 158میلیارد تومان بوده است. این رقم نیز نسبت به دوره مشابه افت 70درصدی داشته است. در کنار رشد درآمدها برای این شرکت شاهد رشد 76درصدی بهای تمامشده درآمدهای عملیاتی برای این شرکت بودیم. این شرکت در سه فصل گذشته 5/ 17هزار میلیارد تومان سود ناخالص و نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد 103درصدی داشته است. حاشیه سود ناخالص شرکت در 9ماه سالجاری برابر با 48درصد بوده است. از طرفی شرکت در 9 ماه سالجاری 5/ 15هزار میلیارد تومان سود خالص شناسایی کرده که نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد 94درصدی داشته است. حاشیه سود خالص شرکت نیز در این دوره برابر با 43درصد است. «کگل» در سه فصل گذشته به ازای هر سهم 1557ریال سود خالص محقق کرد. همچنین به تفکیک فصلها، این شرکت در فصل بهار 2/ 14هزار میلیار تومان، در فصل تابستان 7/ 9هزار میلیارد تومان و در فصل پاییز 3/ 12هزار میلیارد تومان درآمد داشته است.
«کگهر»: شرکت سنگآهن گهر زمین در تاریخ 28 بهمن 1383 به صورت شرکت سهامی خاص در اداره ثبت شرکتهای شهرستان سیرجان به ثبت رسید. در تاریخ 6 آبان 1397 به سهامی عام تغییر یافت. عمده فعالیت شرکت در زمینه اکتشاف، استخراج و بهرهبردای از معادن سنگآهن و تولید کنسانتره، گندله و فولاد از آن است. این شرکت در حال حاضر در بازار دوم فرابورس با ارزش بازار 8/ 115هزار میلیارد تومان و در قیمت 46هزار و 350ریال معامله میشود. P/ E سهم در حال حاضر برابر با 9/ 11 است. بر اساس صورتهای مالی 9ماه منتهی به 31 شهریور 1400، میزان داراییهای ثبتشده شرکت 1/ 22هزار میلیارد تومان در مقابل 39/ 11هزار میلیارد تومان بدهی است. این شرکت با سرمایه ثبتشده 5/ 2هزار میلیارد تومان در 9ماهه منتهی به 31 شهریورماه سالجاری، 7/ 13هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی و نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد 128درصدی داشته است. از این میزان درآمد 46/ 13هزار میلیارد تومان ماحصل فروش شرکت در داخل کشور بوده است. میزان فروش داخلی شرکت در این 9ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد 125درصدی همراه بوده است. عمده فروش داخلی شرکت از کلوخه سنگآهن به میزان 6/ 6میلیون تن و مبلغ 2/ 7هزار میلیارد تومان بوده است. این رقم در مدت مشابه سال قبل 6/ 2هزار میلیارد تومان بوده است. علت این افزایش رقم فروش رشد 188درصدی نرخ فروش این محصول در سالجاری بوده است. همچنین شرکت در 9ماه مذکور، حدود 9/ 42هزار تن کنسانتره سنگآهن با نرخ هر تن 1/ 5میلیون تومان به خارج از کشور صادر کرده که مبلغ ماحصل آن 1/ 222میلیارد تومان بوده است. شرکت در دوره مشابه سال قبل صادرات نداشته است. در کنار رشد درآمدها برای این شرکت شاهد رشد 93درصدی بهای تمامشده درآمدهای عملیاتی برای این شرکت بودیم. این شرکت در سه فصل گذشته 8/ 7هزار میلیارد تومان سود ناخالص و نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد 164 درصدی داشته است. حاشیه سود ناخالص شرکت در دوره مذکور، برابر با 57درصد بوده است. از طرفی شرکت در این مدت 6/ 7هزار میلیارد تومان سود خالص شناسایی کرده که نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد 229درصدی داشته است. حاشیه سود خالص شرکت نیز در این دوره برابر با 56درصد است. «کگهر» در سه فصل گذشته به ازای هر سهم 3065ریال سود خالص محقق کرد. همچنین به تفکیک فصلها، این شرکت در فصل بهار 8/ 4هزار میلیار تومان، در فصل تابستان 8/ 3هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته است. با توجه به اینکه سال مالی شرکت 30 آذرماه 1400 است، هنوز صورت مالی یکساله شرکت در کدال منتشر نشده است. از این رو بر اساس گزارش ماهانههای مهر، آبان و آذر این شرکت در مجموع در این سه ماه (فصل پاییز) 37/ 8هزار میلیارد تومان فروش داشته است.
دیدگاهتان را بنویسید