239698

پشت صحنه شایعه گرانی سیمان

دنیای معدن- سید‌سجاد موسوی : در روزهای اخیر موضوع گرانی سیمان در برخی از رسانه‌ها مطرح شده و سازندگان مسکن عامل اصلی این چالش را افزایش قیمت پایه سیمان عنوان می‌کنند.

ماجرا از آنجا آغاز شد که علی‌‌اکبر الوندیان، دبیر انجمن صنعت سیمان طی نامه‌‌ای به بورس کالا اعلام کرد: «با توجه به افزایش بی‌‌رویه هزینه‌های تولید سیمان و درخواست‌‌های مکرر شرکت‌‌های سیمانی درباره منطقی کردن قیمت پایه سیمان در بورس کالا و با عنایت به اینکه قیمت‌‌های پایه از حدود دو سال گذشته ثابت مانده و به‌‌دلیل تبعات ناشی از راکد بودن بازار و پیش‌‌بینی تشدید رکود ناشی از ورود به فصل سرما که نهایتا منجر به زیان و سوق دادن این صنعت به ‌‌سمت ورشکستگی خواهد شد، به ‌‌رغم درخواست کارخانه‌ها برای افزایش ۶۰ درصدی قیمت پایه، نظر به بررسی‌‌های صورت‌‌پذیرفته از طرف گروه کارشناسی انجمن در قیمت تمام‌‌شده کارخانه‌های سیمان و شرایط حاکم بر جامعه، افزایش حداقل ۳۵ درصد به قیمت پایه سیمان خاکستری در انواع مختلف محصولات، معقول و مورد تقاضای صنعت است. لذا با عنایت به موارد فوق، افزایش قیمت‌های پایه از عرضه هفته جاری اجرایی خواهد شد.»

خبری از گرانی سیمان نیست

در همین خصوص علی‌اصغر گرشاسبی، مدیرعامل «سیمان هگمتان» درباره شایعه گرانی سیمان گفت: قیمت پایه انجمن و قیمت بورس کالا را باید از هم تفکیک کنیم. به‌طور نمونه نرخ پایه انجمن برای سیمان فله با قیمت‌های جدید ۴۸۶ هزار تومان تعیین شده است در حالی که نرخ بورس ۶۰۰ هزار تومان است.وی با بیان اینکه صرفا نرخ پایه انجمن ۳۵ درصد افزایش یافته، اظهار کرد: این افزایش بیشتر برای شرکت‌هایی کاربرد دارد که از مراکز خرید کشور فاصله دارند و هیچ تاثیری بر افزایش قیمت‌ها در بازار ندارد؛ در واقع بر اساس دستورالعمل بورس کالا چنانچه شرکت‌ها کمتر از ۵۰ درصد میزان عرضه‌شان را در بورس کالا به فروش برسانند، مشمول چند درصد کاهش قیمت پایه در هفته آینده می‌شوند و انجمن سیمان با توجه به افزایش هزینه‌های تولید، کف قیمت را ۳۵ درصد افزایش داده تا مانع ورشکستگی این گروه شرکت‌ها شود؛ بنابراین سقف قیمت‌ها افزایش نیافته بلکه کف قیمت‌ها در بورس افزایش یافته است.

وی افزود: در بررسی‌هایی که از مصالح‌فروشی‌های تهران داشتم، مشخص شد که هر کیسه سیمان ۵۵ تا ۶۰ هزار تومان است و خبری از افزایش قیمت نیست.

گرشاسبی با اشاره به اینکه شرکت‌ها مازوت مورد نیازشان را تامین کرده‌اند، افزود: تولید سیمان با مشکلی مواجه نیست اما در زمستان همواره تقاضای خرید کاهش می‌یابد، به گونه‌ای که شرکت‌ها به ذخیره‌سازی کلینکر رو می‌آورند. در چنین شرایطی طبیعی است که در زمستان هیچ گونه کمبودی در بازار ایجاد نمی‌شود و افزایش قیمت منتفی به نظر می‌رسد.

افزایش قیمت پایه برای مبارزه با دامپینگ

در همین زمینه حمید فرمانی، رئیس هیات‌مدیره انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان نیز گفت: کف قیمت سیمان از ۳۶۰ هزار تومان برای هر تن به ۴۸۶ هزار تومان تغییر کرده، اما این افزایش، تغییری در قیمت این محصول در بازار ایجاد نمی‌کند، چون قیمت سیمان در بازار تابع عرضه و تقاضاست.وی افزود: بر اساس تفاهم بین انجمن سیمان و وزارت صنعت، معدن و تجارت قیمت‌‌های پایه با توجه به افزایش اقلام تشکیل‌‌دهنده بهای تمام‌‌شده هر تن سیمان به‌‌روزآوری و ۳۵ درصد به آن افزوده شده است. به عبارت دیگر، آنچه تغییر کرده قیمت مصوب کارشناسی است که از حدود دو سال گذشته تاکنون ثابت بود. فرمانی در توضیح قیمت مصوب کارشناسی اظهار کرد: این قیمت در واقع پایین‌‌ترین قیمت سیمان است که برای هر تن تعیین شده و هیچ فروشنده‌‌ای حق ندارد محصول خود را پایین‌‌تر از این رقم بفروشد. اگر فروشنده‌‌ای ارزان‌‌فروشی کند، متهم به دامپینگ و ایجاد اختلال در بازار است و انجمن سیمان با چنین شخصی برخورد قانونی می‌کند.

او اضافه کرد: این اقدام به دلیل مقابله با زیرفروشی در شماری از شرکت‌‌های سیمانی انجام شده است، کسانی که سیمان را ارزان‌‌تر از حتی بهای تمام‌‌شده تولید می‌‌فروشند.

[فروش و قیمت روز انواع آهن‌آلات ساختمانی و صنعتی | آهن‌پرایس]

فروش و قیمت روز انواع آهن‌آلات ساختمانی و صنعتی | آهن‌پرایس

مشاهده

[yektanet-logo-sign]

تبلیغ

دلیلی برای افزایش قیمت وجود ندارد

همچنین نادر غفاری، عضو انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان نیز اظهار کرد: دلیل و مولفه‌‌ای برای افزایش نرخ سیمان در بازار ایجاد نشده است و امروز سیمان با همان نرخ سابق یعنی کیسه‌‌ای ۵۰ هزار تومان به فروش می‌‌رسد و هیچ کاهشی در عرضه این محصول در بورس ایجاد نشده است؛ شرکت تعاونی مصالح‌فروشان سیمان را کیسه‌‌ای ۴۰ تومان به مصالح‌‌‌فروشان می‌‌فروشند و آنها نیز سیمان را حدود ۵۰ تا ۵۱ هزار تومان عرضه می‌کنند.

وی ادامه داد: نماینده‌ای از وزارت صمت برای پیگیری خبر افزایش نرخ سیمان با من تماس گرفت که من این خبر را رد کردم، چراکه دلیلی وجود ندارد که قیمت این محصول افزایش پیدا کند. در حال حاضر به وفور سیمان در کشور وجود دارد.

عضو انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با بیان اینکه سیمان به اندازه کافی در بورس توزیع می‌شود، اذعان کرد: روزی که سیمان در بورس عرضه ‌‌شود، رقابت ایجاد می‌شود و هر چقدر از سیمان فروخته نشود روز بعد از آن با قیمت پایه تا پایان هفته به فروش می‌رسد.

غفاری عرضه سیمان در بورس را اقدام منطقی دانست و افزود: عرضه در بورس قیمت‌‌ها را به طریقی به مصرف وصل کرده است. در برخی مناطق که مصرف بیشتر است رقابت افزایش یافته و در نتیجه قیمت‌‌ها متعادل می‌شود.وی با بیان اینکه سود اکثر شرکت‌‌های تولیدی نزولی است، ادامه داد: قیمت تمام‌شده سیمان باتوجه به افزایش هزینه تولید افزایش پیدا کرده است اما تولیدکنندگان با دولت همراهی می‌کنند تا شوکی به نرخ‌‌ها وارد نشود؛ به عنوان مثال وقتی از مازوت به جای گاز استفاده می‌شود در حقیقت تنی ۵۰ تا ۱۰۰ هزار تومان تفاوت قیمت ایجاد می‌شود، چرا که تولیدکنندگان گاز را از طریق لوله‌‌کشی دریافت می‌کنند اما مازوت را حمل می‌کنند.

وی ادامه داد: تولیدکنندگان سیمان نقشی در مصرف مازوت ندارند. وقتی وزارت نفت نمی‌تواند گاز مورد نیاز تولیدکنندگان را تامین کند و سوخت دوم را به آنها می‌دهد؛ این سوخت برای تولیدکنندگان نیز دردسرآور است.

قیمت سیمان کاهش یافته است

همچنین سیف‌الله امیری، مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با تکذیب نرخ‌‌های ۷۰ تا ۸۰ هزار تومانی قیمت هر پاکت سیمان، تاکید کرد: قیمت سیمان در هفته‌های گذشته نه تنها افزایش نداشته، بلکه با کاهش نیز مواجه شده است.

وی افزود: افزایش قیمت سیمان نه تنها صحت ندارد، بلکه طی جلسه‌‌ای که با اعضای انجمن کارفرمایی سیمان و عاملان توزیع این کالا داشتیم، از ارزان شدن آن صحبت می‌کردند.

وی گفت: طی آخرین عرضه انجام شده در بورس مربوط به پنجم تا یازدهم آذرماه، یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن از این محصول در بورس کالا عرضه و به همین میزان هم تقاضا برای آن وجود داشت. اکنون قیمت هر کیسه ۵۰ کیلویی سیمان در بورس کالا ۳۳ هزار تومان و قیمت هر ۵۰ کیلوگرم فله‌‌ای آن ۲۹ هزار تومان است؛ بر این اساس گرانی سیمان به هیچ عنوان صحت ندارد.

امیری بیان کرد: به نظر می‌‌رسد نگرانی‌‌ها از کمبود گاز در فصل سرما، دلیل این شایعات باشد، در حالی که مشکل سوخت شرکت‌‌های سیمانی را با تامین مازوت مورد نیازشان پیش از فصل سرما حل کرده‌‌ایم.

مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت تصریح‌‌ کرد: اکنون ۱۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کلینکر در انبارها دپو شده است که عمده مصرف سوخت در تولید سیمان نیز مربوط به آن است.

 

دیدگاهتان را بنویسید