254671

شرایط دوگانه بازار سیمان

دنیای معدن-هاجر شادمانی : فشار تقاضای تابستانی در شرایطی که عرضه سیمان در بورس‌کالا ضعیف است، به بازار مصرف این ماده اولیه ساختمانی منتقل شد. در حالی که به دلیل تشدید قطعی برق واحدهای صنعتی و تولیدی، عرضه سیمان در بورس‌کالا طی یک‌هفته اخیر به کمتر از‌ هزار تن کاهش یافت، این کاهش عرضه تابستانی، اثر خود را در افزایش محسوس بهای سیمان در بازار مصرف منعکس کرده است. برخی سازنده‌‌‌ها از افزایش تا دوبرابری بهای سیمان در بازار مصرف نسبت به ابتدای تابستان خبر می‌دهند.

بررســـی‌‌‌ها نشان می‌دهـد، هفـــته جــــاری یکــــی از دشوارترین مقاطع زمانی برای مصرف‌کننده‌‌‌های سیمان بود. بورس‌کالا با مدیریت بازار در معاملات این هفته، مانع جهش قیمت سیمان در رینگ صنعتی شد؛ اما سازنده‌‌‌ها به‌عنوان مشتریان اصلی سیمان در بازار مصرف، از رشد قابل‌توجه قیمت‌ها در روزهای اخیر خبر می‌دهند.

به گزارش دنیای معدن از «دنیای‌اقتصاد»، معاملات سیمان در یک‌هفته اخیر، شرایط عجیبی را تجربه کرد؛ شرایطی که به افزایش فاصله قیمت درب کارخانه با قیمت عرضه این محصول به مصرف‌کننده نهایی در بازار (سازنده‌‌‌ها) منجر شد. در شرایطی که این روزها سازنده‌‌‌ها از افزایش تا دوبرابری بهای سیمان در بازار نسبت به یک‌ماه قبل خبر می‌دهند، براساس داده‌‌‌های موجود، در یک‌هفته اخیر، عملا تغییر مثبتی در بهای سیمان معامله‌شده در بورس‌کالا مشاهده نمی‌شود. گروهی از سازنده‌‌‌ها و انبوه‌‌‌سازان در روزهای اخیر اعلام کردند بهای سیمانی که به دست مصرف‌کننده می‌‌‌رسد، در بازار هم‌‌‌اکنون به طور متوسط به‌ازای هر کیسه ۵۰کیلوگرمی به بیش از ۱۵۰‌هزار تومان رسیده است؛ در حالی که قیمت یک کیسه ۵۰کیلوگرمی سیمان در یک‌ماه اخیر در بازار برای مصرف‌کننده نهایی حول و حوش ۸۰‌هزار تومان بوده است. علت اصلی این موضوع، کاهش عرضه سیمان در فصل اوج تقاضا (تابستان) برای مصرف این متریال اصلی ساختمانی به دلیل قطعی برق است.

کاهش ۱۷درصدی عرضه در یک هفته

عرضه سیمان در بورس‌کالا، در معاملات شنبه تا سه‌شنبه هفته جاری نسبت به مدت مشابه هفته قبل (شنبه ۳۰تیر تا سه‌شنبه تا ۲مرداد)، ۱۷‌درصد افت کرد. از ابتدای هفته جاری تا روز سه‌شنبه (دیروز)، حدود ۹۸۵‌هزار تن انواع سیمان در بورس‌کالا عرضه شد. تقاضای سیمان اما حدود ۱۱۹‌هزار و۵۰۰تن بود. عرضه یک‌هفته اخیر، در مقایسه با عرضه ابتدای تابستان (هفته اول تیرماه)، عملا حدود ۳۰‌درصد افت داشته است.

 

در هفته اول تابستان بیش از یک‌میلیون و ۳۴۳‌هزار تن انواع سیمان در رینگ فیزیکی بورس‌کالا عرضه شد. افزایش شکاف عرضه و تقاضا، بهای سیمان را در بازار مصرف تحت‌تاثیر قرار داده است. در حالی که به دنبال مدیریت تقاضا در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران، در معاملات شنبه تا سه‌شنبه هفته جاری، میانگین قیمت هر کیلوگرم سیمان معامله‌شده، معادل‌ هزار و ۲۶۵تومان بود؛ اما برخی سازنده‌‌‌ها به «دنیای‌اقتصاد» اعلام کردند که در بازار آزاد، این هفته، سیمان را تا دوبرابر بیشتر از قیمت درب کارخانه نیز خریداری کرده‌‌‌اند؛ در حالی که پیش‌تر این اختلاف قیمتی نهایتا حدود ۲۵ تا ۳۰‌درصد بوده است. در بازه زمانی شنبه تا سه‌شنبه هفته جاری همچنین حدود ۷۸۴‌هزار تن انواع سیمان مورد معامله قرار گرفت که این میزان ۱۴‌درصد کمتر از معاملات سیمان در بازه زمانی مشابه هفته گذشته است.«کاهش عرضه» و «ابطال بخشی از معاملات» دو علت افت معاملات اخیر در تالار سیمان بورس کالا است.

رمزگشایی از دو بهای متفاوت

سازنده‌‌‌ها به‌عنوان مصرف‌کننده نهایی و اصلی سیمان، در حالی از رشد قابل‌توجه بهای این ماده اولیه ساختمانی در روزهای اخیر خبر می‌دهند که بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» برمبنای آمارهای معاملات سیمان در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران نشان می‌دهد، در هفته جاری (از شنبه ۶مرداد تا سه‌شنبه ۹مرداد)، متوسط قیمت سیمان در معاملات انجام‌شده نه‌تنها رشد نداشته، بلکه با کاهش ۳.۵درصدی نیز روبه‌رو شده است. متوسط قیمت هر کیلوگرم انواع سیمان معامله‌شده در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران در حالی در بازه زمانی شنبه ۶مرداد تا سه‌شنبه ۹مرداد (هفته جاری)، به ‌هزار و ۲۶۵تومان رسیده است که این میزان در بازه زمانی مشابه هفته قبل (شنبه ۳۰تیر تا سه‌شنبه ۲مرداد)، ‌هزار و ۳۱۱تومان بود. فعالان و کارشناسان بازار سیمان در رمزگشایی از این اختلاف قیمتی معتقدند که «فشار تقاضا» و «ضعف عرضه» در بازار سیمان تحت‌تاثیر تشدید بی‌‌‌برقی واحدهای تولیدی، بر بازار مصرف تحمیل شده است.

به گفته آنها در معاملات تالار سیمان در رینگ صنعتی بورس‌کالا طی هفته جاری، بخش قابل‌توجهی از معاملات به دلیل افزایش بهای هر کیلوگرم سیمان به بیش از ۲‌هزار تومان ابطال شد. در واقع بورس‌کالا برای مدیریت تقاضا و کنترل قیمت‌ها، معاملاتی را که در آن بهای هر تن سیمان بیش از ۲میلیون تومان اعلام شده بود، باطل کرد. از آن جمله می‌‌‌توان به ابطال بیش از ۵۰‌درصد معاملات سیمان در معاملات تالار سیمان در روز دوشنبه ۸مردادماه اشاره کرد. همین موضوع باعث شده است تا در حالی که این روزها بهای سیمان با افزایش قابل‌توجهی به دست مصرف‌کننده نهایی می‌رسد، این افزایش عملا خود را در داده‌‌‌های بورس‌کالا منعکس نکند. هرچند این اختلاف بها در مناطق مختلف، بسته به حجم تقاضا و میزان فعالیت‌های ساختمانی متفاوت است. سازنده‌ها اعلام می‌کنند هفته جاری سیمان را به طور متوسط حداقل ۵۰درصد گران‌تر از ابتدای تابستان خریداری کرده‌اند.

 

دیدگاهتان را بنویسید