تابلوی قرمز بازارهای جهانی
دنیای معدن- هاجر شادمانی : تابلوی معاملاتی بازارهای جهانی در واکنش به انتخاب دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا، قرمزپوش شد. با توقف مسیر صعودی قیمت داراییها در بازار جهانی (طلا، نقره، مس و...)، روز گذشته، ۶نوامبر ۲۰۲۴، این بازارها شاهد ثبت بازدهی منفی روزانه در معاملات بودند. بازار داراییهای جهانی که طی یکهفته اخیر به دنبال تشدید نااطمینانیهای ناشی از نزدیکشدن به زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ۵نوامبر در ایالاتمتحده، در مسیر رشد قیمت حرکت میکردند با مشخص شدن نتایج انتخابات و بهویژه پیروزی ترامپ در رقابت با کامالا هریس، در معاملات روز گذشته، وارد مدار کاهش قیمت شدند.
به گزارش دنیای معدن، طلا، نقره و مس، سهبازاری بودند که طی یکهفته اخیر، با تاثیرپذیری از ریسک غیراقتصادی و تشدید نااطمینانیها درباره نتایج انتخابات 5نوامبر ایالاتمتحده، مسیر صعودی قیمت را در پیش گرفته بودند، اما دیروز قیمت آنها افت کرد. اما در شرایطی که تابلوی بورسی بازار جهانی داراییها قرمز بود، واکنش بازارهای داخلی متفاوت بود. نهتنها نرخ دلار بلکه قیمت طلا و سکه در بازار داخل، رشد مثبت قیمت را در پیش گرفتند و تحتتاثیر این صعود، بازار داراییهای بورسی عرضهشده در رینگ مالی بورسکالای ایران نیز با نوسان مثبت قیمت همراه شد. صندوقهای سرمایهگذاری طلایی بورسی و همچنین گواهی سپرده سکه عرضهشده در بورسکالا دیروز، چهارشنبه، 16آبان مصادف با 6 نوامبر، بهطور متوسط نوسان روزانه 1.5 تا 2درصدی را به ثبت رساندند.
افول قیمت جهانی داراییها
با انتشار نتایج اولیه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و پیشتازی دونالد ترامپ در این انتخابات تا پیش از ظهر دیروز، قیمت طلا به حدود 2720دلار در هر اونس کاهش یافت. این کاهش نرخ تحتتاثیر کاهش نااطمینانی ناشی از مشخصشدن نتایج انتخابات و در نتیجه افزایش ارزش دلار، در حالی رقم خورد که از سوی دیگر، برخی تحلیلگران بازار با توجه به سیاستها و رویکردهای ترامپ که میتواند موجب تورم بیشتر در ایالاتمتحده آمریکا شود، کماکان طلا را بهعنوان دارایی امن در برابر ریسکهای تورمی بلندمدت معرفی میکنند. همچنین انتظارها از بابت کاهش مجدد نرخ بهره از سوی فدرالرزرو، این جایگاه را تثبیت میکند.
کاهش قیمت در بازار جهانی داراییها طی دیروز، چهارشنبه 6نوامبر، تحتتاثیر مشخصشدن نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، به بازار نقره نیز سرایت کرد. قیمت نقره در روز چهارشنبه به حدود 31.9دلار در هر اونس کاهش یافت و در پایینترین سطح خود در سههفته اخیر قرار گرفت. دیدگاه برخی سرمایهگذاران از بابت رویکردهای تجاری ترامپ و افزایش ارزش دلار به دلیل کاهش نااطمینانیها از عواملی است که روز گذشته بهای نقره را با فشار نزولی روبهرو کرد. با این حال، مشخصشدن سیاستهای مالی و مالیاتی رئیسجمهور جدید و تصمیم روزهای آینده فدرالرزرو برای تغییر یا عدمتغییر نرخ بهره، از عواملی است که میتواند مسیر بازار معاملات و قیمت نقره را تعیین کند. البته مسیر قیمتی نقره علاوه بر عواملی که از سمت اقتصاد اول دنیا (آمریکا)، بر این بازار اثرگذار است، با سیاستهای چین و اقدامات محرک مالی این کشور ارتباط دارد.
بهای «مس» در بازار جهانی هم که در روزهای اخیر سقف شکنیهای پی در پی قیمتی را تجربه کرده بود، از همان ساعات اولیه معاملات روز گذشته بازار جهانی و مشخصشدن نشانههای اولیه از پیروزی دونالد ترامپ کاهش یافت. قیمت مس بعد از سهروز متوالی صعود پی در پی، با 2درصد کاهش به زیر 4.35دلار در هر تن رسید. مهمترین عامل اثرگذار بر نزول قیمت مس در روز گذشته، اثر تقویت دلار، به دلیل کاهش نااطمینانیهای غیراقتصادی روزهای گذشته است. با این حال، دورنمای فعالیتهای اقتصادی در چین میتواند از دیگر عوامل موثر و کلیدی در تعیین مسیر تقاضا و معاملات فلز سرخ باشد.
سرمایهگذاران بازار مس، منتظر اطلاع از تصمیمات جدید کنگره ملی خلق چین برای مشخصشدن جزئیات بیشتری از اقدامات محرک و مکمل مالی هستند. چین بزرگترین مصرفکننده مس در جهان است و از اینرو هرگونه تغییر در سیاستهای اقتصادی و صنعتی این کشور که موجب کاهش یا افزایش تقاضا برای استفاده و خرید مس بهعنوان یک فلز صنعتی شود، میتواند قیمت آن را تحتتاثیر قرار دهد. به گزارش «دنیایاقتصاد»، مس، طلا و نقره، در حالی دیروز مسیر کاهش قیمت را در پیش گرفتند که با توجه به مجموعه عوامل، برخی تحلیلها از عدمکاهش محسوس قیمت طلا در بازار جهانی در روزهای آینده خبر میدهد. ضمن آنکه آینده قیمتی داراییهای امن همچون طلا و نقره، بهطور مستقیم به تعیینتکلیف ریسکهای نظامی خارومیانه و به طور مشخص ریسک جنگ، ارتباط دارد. تحلیلگران معتقدند در صورت برطرف شدن ریسک جنگ انتظار میرود بازارها کمکم به سمت ثبات و آرامش حرکت کنند.
چهارشنبه طلایی سکه بورسی
بازار داخلی داراییها اما مسیری متفاوت از روند روز گذشته بازار جهانی را پیمود. به دنبال رشد مثبت بهای ارز، سکه و طلا در بازار داخل، صندوقهای طلا و سکه عرضهشده در بازار مالی بورسکالا نیز دیروز چهارشنبه، 16 آبان، بازدهی مثبت روزانه را به ثبت رساندند. این در حالی است که داراییهای طلایی بورس (صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا و سکه و همچنین گواهی سپرده سکه)، بازدهی روزانه بالاتری را نسبت به بازار داراییهای فیزیکی (ارز، طلا و سکه) تجربه کردند. بازدهی روزانه صندوقهای طلا به طور متوسط حول و حوش 2.5درصد و گواهی سپرده سکه حدود 1.5درصد بود.
این بازدهی مثبت در بازار مالی بورسکالای ایران در معاملات روز گذشته، در حالی رقم خورد که بهای هر دلار آمریکا در بازار آزاد با رشد حدود یکدرصدی نسبت به روز قبل در محدوده 69هزار و700تومانی در نوسان بود. هر گرم طلای 18عیار نیز با رشد حدود 1.2درصدی در محدوده 4میلیون و 667هزار تومان نوسان کرد و هر قطعه تمامسکه طرح جدید (امامی) هم با رشد بیش از یکدرصدی در مرز 53میلیون تومان قرار گرفت. بررسیها نشان میدهد با مشخصشدن نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، اما ریسکهای غیراقتصادی همچنان بازیگردان اصلی بازارهای دارایی در داخل کشور هستند.
این ریسکها در روزها و هفتههای آینده تحتتاثیر رویکردهای بینالمللی در ارتباط با ایران از یکسو و همچنین تعیینتکلیف ریسک جنگ و تنش نظامی از بابت پاسخ احتمالی ایران به اقدام نظامی اخیر اسرائیل میتواند بازارها را تحتتاثیر قرار دهد. در حال حاضر مهمترین مولفه اقتصادی اثرگذار بر آینده قیمتی داراییهای طلایی بورسی، تغییرات احتمالی نرخ ارز و همچنین تشدید یا کاهش ریسکهای غیراقتصادی است. تغییرات قیمت طلا در بازار جهانی با اثر کمرنگتر میتواند نوسانات احتمالی روزهای آینده این صندوقها را از مسیر اثرگذاری بر قیمت طلای داخلی راهبری کند. هرچند قیمت ارز کماکان اصلیترین متغیر تعیین مسیر قیمتی و معاملاتی صندوقهای طلایی بورسی است.
دیدگاهتان را بنویسید