ظرفیت بالای ایران برای جذب سرمایه خارجی
دنیای معدن - ایران کشور خوبی برای سرمایهگذاری در زمینه فولاد است چرا که قیمت گاز در ایران بسیار پایین است و این امر مزیت مهمی برای جذب سرمایهگذاران خارجی است. ولی چند مشکل در این بخش وجود دارد که اجازه نمیدهد روند سرمایهگذاری سرعت پیدا کند.
اگر دولت ایران این مشکلات را برطرف کند با توجه به موقعیت ایران میتوان شاهد جذب بالای سرمایههای خارجی بود. آنگونه که ما مطلع شدیم ایمیدرو قصد دارد برای سالهای آتی 50 میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کند به همین علت باید مشکل حمل و نقل، بهرهوری و افزایش کیفیت سنگ آهن را حل کند. اگر این سه مورد حل شود سرعت جذب سرمایهگذاری خارجی و انتقال تکنولوژی بهتر خواهد شد. همه سرمایهگذاران میدانند که ایران وضعیت سختی را پشت سر گذاشته است و با آنکه تحریم بوده توانسته در این بخش به پیشرفتهایی برسد.
اما این امر کافی نیست. سازمان ایمیدرو افق بلندی برای صنعت فولاد ترسیم کرده و میخواهد تا چند سال آینده به تولید 55 میلیون تن فولاد برسد؛ برای رسیدن به چنین هدفی باید تکنولوژیها به روز و کارخانههای فولادی تقویت شوند. ایران بشدت دنبال سرمایهگذار خارجی است و حتی برای همکاریها بستههای خوبی تعریف کرده است.
به طور قطع خیلی از سرمایهگذاران برای حضور در ایران تمایل دارند ولی چند نکته قابل توجه است که دولت جمهوری اسلامی ایران باید آن را مشخص کند. ما میدانیم که ایران با تورم سنگینی مواجه بوده و اکنون این رقم به 15 درصد رسیده است، ارزش پولی ملی ایران کاهش پیدا کرده و نرخ ارز نوسان دارد. این موارد به ما میگوید که سرمایهگذاری در ایران ریسک بالایی دارد. البته در این مدت خبرهای خوشی هم شنیدهایم مانند اینکه ایران رشد اقتصادی داشته، نرخ تورم را کنترل کرده و نوسان قیمت ارز به کمترین حد رسیده است.
اگر این موضوعهای عنوان شده ثابت باشد و دولت ایران کاری کند که ریسک سرمایهگذاری کاهش بیشتری پیدا کند به طور قطع میزان جذب سرمایهگذاری خارجی بیش از پیشبینیهای ایران خواهد بود.
شرکتهای تولیدکننده محصولات فولادی در انتقال تکنولوژی و مهارتهای خود دریغ نخواهند کرد چرا که با تقویت ایران میتوانیم از پتانسیل آن برای رسیدن به بازارهای اطراف ایران استفاده کنیم. اگر محصولات فولادی ایران از نظر کیفی در سطح بالایی باشد بر مشتریانش اضافه میشود و از آنجا که صادرات از ایران به برخی کشورها بسیار با صرفه است میتوان بخشی از بازار را که به چین واگذار شده پس گرفت.
در دوره جدید همه کشورها به دنبال آن هستند که سهم بیشتری از بازار محصولات فولادی داشته باشند. ایران نیز به لحاظ موقعیت و پایین بودن قیمت گاز شرایط خیلی خوبی دارد که به این هدف برسد. موضوع دیگری که دولت ایران باید مدنظر قرار دهد حفظ تعرفه واردات است. اگر تعرفه کاهش پیدا کند مجدداً چین راه نفوذ برای گرفتن بازارها را به دست میآورد.
دیدگاهتان را بنویسید