دلیل افزایش قیمت آلومینیوم در بازار
دنیای معدن: دبیر سندیکای صنعت آلومینیوم ایران ضمن تاکید بر اینکه دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت، صنعت آلومینیوم را به حال خود رها کرده و به مشکلات آن رسیدگی نمی کند، عمده دلیل افزایش قیمت آلومینیوم در بازار را کم کردن عرضه تولیدکنندگان مواداولیه خوانده و تاکید کرد: درست است که صنایع مادر بایستی مورد حمایت قرار گیرند، اما صادرات مواداولیه مصداق بارز خام فروشی و برخلاف سیاست های اقتصاد مقاومتی است.
به گزارش دنیای معدن، آریا صادق نیت حقیقی در گفت وگو با ایسنا، در رابطه با افزایش قیمت ایجاد شده در بازار این صنعت، ضمن اشاره به مشکل فرمول قیمت گذاری آلومینیوم که تاکنون بازنگری نیز نشده است، یادآور شد: زمانیکه دلار نرخ دولتی (۴۲۰۰ تومان) داشت، برای آنکه رانت حاصل از فاصله قیمت ارز ترجیحی و ارز بازار آزاد کم شود، ضریب ۱۰ درصد به عنوان پریمیوم در فرمول در نظر گرفته شد اما پس از آنکه دلار ۴۲۰۰ تومانی جای خود را به دلار نیمایی داد، بر این اساس این ۱۰ درصد تبدیل به پنج درصد شد.
دبیر سندیکای صنعت آلومینیوم ایران، ادامه داد: با این وجود، پریمیوم دو برابر پریمیوم صادراتی بود؛ به عبارتی آلومینیوم خالصی که صادر می شود، به مراتب ارزان تر (حدودا کمتر از نصف) از آلومینیوم خالصی است که در اختیار صنایع داخلی قرار می گیرد. این موضوع پیگیری شد اما به جای آنکه موضوع حل شود، شرکت های اصلی تولیدکننده آلومینیوم (چهار شرکت اصلی که شرکت های مادر هستند) به شدت عرضه را کاهش دادند. همین کم کردن عرضه سبب شد بازار با کمبود مواجه شود و در بورس، رقابت تشدید و قیمت آلومینیوم به ازای هر کیلو ۱۰ هزار تومان افزایش پیدا کند.
صادر کردن مواداولیه، عین خام فروشی است
وی تاکید کرد: همین موضوع تبدیل به بهانه ای شد تا خواستار افزایش قیمت شوند؛ لذا به دنبال این هستند که پریمیوم را از پنج درصد به همان ۱۰ درصد برگردانند. در حقیقت به این ترتیب قیمت پریمیوم برای صنایع داخلی پنج برابر گران تر از رقبای خارجی خواهد شد. صنایع مادر از این جهت که تامین کننده مواداولیه صنعت هستند، بایستی حمایت شوند اما این را نیز باید در نظر گرفت که صادر کردن مواداولیه، عین خام فروشی است و برخلاف سیاست های اقتصاد مقاومتی است.
حقیقی خاطرنشان کرد: اشتغال در صنایع بالادست حدود ۱۲ هزار نفر، اما در صنایع پایین دست بیش از ۳۰۰ هزار نفر است و ارزش افزوده، اشتغال و ارزآوری در صنایع پایین دست ایجاد می شود؛ اما در حال حاضر با این اقدام متاسفانه صنایع پایین دست را نابود می کنند که منجر به توقف فعالیت صنعت خواهد شد.
وزارت صمت هیچ متولی برای صنعت آلومینیوم ندارد
دبیر سندیکای صنعت آلومینیوم ایران تصریح کرد: مشکل بزرگ صنعت آلومینیوم این است که وزارت صمت هیچ متولی برای صنایع آلومینیوم ندارد و این صنعت را به حال خود رها کرده است. وزارت صمت به موضوع ها و مشکلات این صنعت رسیدگی نمی کند و دیدن مسئولان به امری بسیار دشوار تبدیل شده است؛ حتی اگر دیداری و نامه نگاری ها صورت گیرد، پاسخ درستی دریافت نمی شود. اخیرا با مدیرکل صنایع فلزی دیداری داشتیم و مقرر شد صادرات کم شود تا توزیع داخل به حد کفایت و نظم برسد و رقابت کاذب حذف شود؛ اما از آن زمان عرضه کمتر و شرایط بدتر هم شد.
بورس کالا تبدیل به محلی برای قیمت سازی و بازارسازی شده است
حقیقی در رابطه با وضعیت فعلی بازار، اظهار کرد: بورس کالا که بایستی محلی برای عرضه و تقاضا، کشف قیمت و تنظیم بازار باشد به محلی برای قیمت سازی و بازارسازی تبدیل شده است. بورس کالا خودسرانه و بدون رعایت قوانین اعمال قانون می کند و در آن عرضه بصورت نامناسب انجام می شود. ضمن اینکه فرمول را دستکاری کرده و قیمت پایه را خودسرانه افزایش می دهد. همچنین با نامه ای که اخیرا (مبنی بر افزایش قیمت پایه در بورس) منتشر کرده است، بازار آلومینیوم را دچار التهاب شدید کرده که زمینه نگرانی و سرگردانی صنعت گران آلومینیوم را فراهم کرده است.
وی افزود: در حال حاضر قیمت آلومینیوم در بازار وضعیتی نامشخص دارد. قیمت ها تا پیش از این بسیار بالاتر از قیمت های صادراتی بود و با خبر افزایش قیمت در بورس بیش از پیش بازار را برهم ریخته است.
شایان ذکر است، براساس ابلاغیه بورس کالای ایران، از سه شنبه هفته آینده (18 مرداد ماه) مبنای محاسبه قیمت شمش آلومینیوم براساس فرمولی جدید مشخص خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید