رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی:
تنوع مواد معدنی ایران به ۸۱ مورد افزایش یافته است
دنیای معدن: رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: در گذشته عنوان می شد حدود ۶۸ ماده معدنی در ایران وجود دارد که این عدد در حال حاضر به ۸۱ افزایش یافته است.
به گزارش دنیای معدن، علیرضا شهیدی روز یکشنبه در آیین آغاز عملیات اجرایی پروژه تحول در بخش زمین شناسی و اکتشافات ذخایر معدنی خراسان جنوبی افزود: تعداد بسیار زیادی از مواد معدنی در کشور ما وجود دارد و در کل کشور گسترش زیادی داریم.
وی گفت: اگر به نقشه معادن قدیمی توجه کنیم متوجه خواهیم شد در ۲۲ منطقه کشور گذشتگان ما کار معدنکاری را انجام می دادند که نشان می دهد معدن در این کشور خاستگاه خاص خود را داشته و نگاه ویژه ای به آن بوده است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه توجه به معادن بیشتر سطحی بوده است افزود: براساس آمار موجود ذخایر زمین شناسی کشور حدود ۶۰ میلیارد تن است ولی در حقیقت حدود ۳۷ تا ۴۰ میلیارد تن ذخیره در کشور وجود دارد.
وی گفت: حدود ۶۲ درصد از این میزان به مصالح ساختمانی از جمله شن، لاشه، ماسه و انواع سنگ ها تعلق دارد، حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد به ذخایر فلزی و بقیه غیرفلزی است که با توجه به موقعیت خاص زمین شناسی کشور آمار درستی در اختیار نداریم.
شهیدی بیان کرد: ذخایر طلا در کشور روز به روز بیشتر می شود و اخیر معادنی از جمله در خراسان جنوبی شناسایی شده که امیدواریم با کاری که آغاز کرده ایم در پنج سال آینده ذخایر معدنی کشور را افزایش دهیم و به ۱۰۰ میلیارد تن برسانیم.
وی افزود: اگر میزان اکتشاف با سرمایه گذاری انجام شده را بررسی کنیم مشخص است تا سال ۲۰۱۵ میزان سرمایه گذاری با اکتشاف در یک خط بود و بعد از این فاصله بسیار زیادی رخ داده و نشان می دهد هزینه های اکتشاف در حال افزایش است.
رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی گفت: در دهه ۸۰ حدود ۹۴۵ هزار کیلومتر از سطح کشور مورد اکتشاف قرار گرفت و با پتانسیل سنجی انجام شده در کشور متوجه شدیم ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار کیلومتر خطی باید عملیات اکتشاف انجام شود که تاکنون ۶۴۰ هزار کیلومتر خطی انجام شده و با هدف ما فاصله زیاد است.
وی افزود: براساس تفاهم نامه سه جانبه که بین این سازمان، ایمیدرو و معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت مبادله شده، قرار است به تولید و تکمیل اطلاعات پایه در ژئوفیزیک هوایی سرعت ببخشیم که در این زمینه مجوزها دریافت شده است.
شهیدی اظهار داشت: معادن کشور بیشتر سطحی یا نزدیک به سطح هستند اما ذخایر معدنی پنهان در اعماق زمین باید افزایش یابد و اگر اکتشاف عمیق را در کشور بیشتر کنیم، می توانیم به مواد معدنی مهمی دست یابیم.
وی گفت: به لحاظ فرایندی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی سه وظیفه اصلی تولید اطلاعات پایه، پایش و فرآوری و در نهایت نگهداری و انتشار، مستند و استانداردسازی داده ها را به عهده دارد که تولید اطلاعات پایه در بخش های زمین شناسی و اکتشافی به صورت مطالعه لایه های مختلف انجام و به صورت نقشه منتشر می شود.
وی افزود: لایه های اطلاعاتی در بخش های زمین شناسی، ژئوشیمی، ژئوفیزیک هوایی و زمینی اکتشاف است و این سازمان تاکنون هزار و ۶۵۰ لایه اطلاعاتی را تولید کرده که از این میزان بیش از ۸۰۰ لایه اطلاعاتی مکان محور و دارای مختصات بوده که هر لحظه قابل رصد کردن است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین گفت: ما در کشوری هستیم که تنوع ساختار زمین شناسی خاصی دارد و بر همین اساس در دو بخش مخاطرات طبیعی و تنوع ماده معدنی صاحب مکان در دنیا هستیم.
وی بیان کرد: از ۴۳ مخاطرات موجود در دنیا ۳۴ مخاطره در ایران اتفاق می افتد که سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی این مخاطرات را شناسایی و پایش می کند اما در زمینه مخاطرات زمین شناسی رویه ای که در کشور اتفاق نمی افتد رویه پیشگیری است و متاسفانه منتظر هستیم اتفاقی بیفتد بعد خسارت ها را جبران کنیم.
مدیر اکتشافات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) هم گفت: همکاران وزارت صمت با همکاری سازمان برنامه و بودجه برنامه های پنج ساله را تدوین می کنند که برای تامین مایحتاج جامعه نیاز است صنایع معدنی توسعه یابد، براین اساس باید مواد معدنی بیشتری وارد چرخه شود لذا نیاز به اکتشافات بیشتری داریم.
علی اصغرزاده افزود: در چند سال گذشته توانستیم ۶۵۰ هزار کیلومتر مربع در قالب ۱۰۷ پهنه معدنی را با همکاران وزارت صنعت، معدن و تجارت کار کنیم که نتیجه آن اضافه شدن حداقل پنج پتانسیل بزرگ معدنی به هشت معدن بزرگ کشور خواهد بود.
وی گفت: در سال های گذشته ۱۰۰ میلیون دلار در این زمینه هزینه شده و برآورد ارزش افزوده ما از این معادن ۱۲.۵ میلیارد دلار است که رشد بسیار زیادی داشته است.
مدیر اکتشافات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران بیان کرد: خراسان جنوبی از استان های اولویت نخست ما بوده که پنج پهنه معدنی به مساحت ۵۵ هزار کیلومتر مربع کار شد و انتظار داریم معادن خوبی در استان داشته باشیم.
وی افزود: اکتشافات معدنی در سال های اخیر به ما نشان داد که از لحاظ منابع انسانی و نیروی متخصص دچار کمبود هستیم و در این زمینه برنامه ریزی کردیم تا این چالش ها را از میان برداریم.
اصغرزاده گفت: یکی از اقداماتی که انجام شد، امضای تفاهم نامه سه جانبه بین سازمان ایمیدرو، وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی بود که در این تفاهم چند هدف از جمله شناسایی محدوده ها و معادن جدید در استان، ایجاد ارزش افزوده و توسعه اشتغال و درآمد مردم دنبال می شود.
وی آموزش نیروهای انسانی استان را از دیگر اهداف این تفاهم نامه دانست و گفت: انتظار داریم سطح تخصصی نیروهای استان را در این پروژه که نخستین بار در کشور اجرا می شود، افزایش دهیم.
عملیات اجرایی طرح تحول زمین شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی براساس توافق نامه سه جانبه معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی و ایمیدرو روز یکشنبه با حضور ویدئوکنفراسی وزیر صنعت، معدن و تجارت در خراسان جنوبی آغاز شد.
مراسم آغاز عملیات اجرایی این طرح که تولید و تکمیل اطلاعات پایه زمین شناسی و اکتشافی در گستره مورد نظر اجرای عملیات از اهداف اصلی اجرای آن است، امروز با حضور رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی، مدیرکل دفتر امور اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت، استاندار خراسان جنوبی و جمعی از مسوولان در سالن شهید رجایی استانداری برگزار شد.
براساس این توافق نامه، تامین اعتبار طرح به عهده ایمیدرو و تهیه اطلاعات پایه، تکمیل چرخه ژئوفیزیک هوایی، شناسایی و پی جویی برعهده سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی خواهد بود، همچنین حمایت های لازم درخصوص برنامه ریزی و انجام تشریفات قانونی پیش از اجرای کار نیز برعهده معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
از نتایج اجرای این طرح با توجه به برداشت داده های ژئوفیزیک هوایی در گستره مورد نظر، تکمیل فاز شناسایی و پی جویی اکتشافی برای معرفی مناطق جدید امیدبخش معدنی است که تحولی چشمگیر در بخش معدن استان به همراه خواهد داشت.
طرح تحول در بخش زمین شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی استان خراسان جنوبی با در برگیری حدود چهار شهرستان و بیش از ۸۵ روستا به مرحله اجرا درمی آید و مدت زمان اجرای طرح از مهر ۱۴۰۰ به مدت یک سال برآورد شده است.
همچنین در این نشست که با حضور معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی، استاندار خراسان جنوبی، مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت، مدیر اکتشافات سازمان توسعه و نوسازی معدن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) و مدیرکل دفتر برنامه ریزی، فناوری و بودجه سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور همراه بود، تفاهم نامه دوجانبه میان سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی و دانشگاه صنعتی بیرجند مبادله شد.
دیدگاهتان را بنویسید