229216

دستاوردهای توسعه بخش معدن پس از انقلاب شکوهمند اسلامی؛

معادن پیشران اقتصادی در دوران انقلاب اسلامی/ افزایش صدور پروانه های بهره برداری معدن از ۱۴ به ۷۱۱ فقره در قبل و بعد از انقلاب

دنیای معدن: در حالی که در دوران پهلوی؛ توجهی نسبت به معادن غنی و ارزشمند جنوب خراسان وجود نداشت، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی، اکتشاف، بهره برداری و سرمایه گذاری های معدنی در این بهشت معادن، بطور قابل توجهی پیگیری شد و اکنون معدن به عنوان یکی از پیشران های اقتصادی خراسان جنوبی مطرح است.

به گزارش دنیای معدن، جمهوری اسلامی ایران در آستانه چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب کبیرش، همچنان در راه رسیدن به آرمان هایش ثابت قدم مانده است که بررسی دستاوردهای این انقلاب باشکوه در حوزه های متعدد، به وضوح مؤید این موضوع است.

یکی از مهم ترین شاخص های اقتصادی و توسعه ای انقلاب اسلامی که اصلا با دوره پهلوی قابل مقایسه نیست، بهره برداری از معادن است.

خراسان جنوبی مجموعه متنوع و ارزشمندی از مواد معدنی شامل زغال سنگ، سنگ آهن، دولومیت، آندالوزیت، انواع سنگ های تزئینی شامل گرانیت، مرمریت، تراورتن مرمر و مجموعه کانی های کم نظیر از جمله کرومیت، منیزیت، آزبست، هونتیت در کنار ذخایر فلزی مس، طلا، سرب، سیلیس، فلورین، پتاس و سرب و روی و خاک های صنعتی، است.

براساس آخرین آمار رسمی، ۶ درصد مجموع معادن کشور، ۵٫۱ درصد از ذخایر قطعی، ۲٫۴ درصد استخراج اسمی و ۸٫۵ درصد اشتغال در حوزه معادن کشور مربوط به خراسان جنوبی است و چهارمین استان معدنی کشور محسوب می شود.

در حالی که خراسان جنوبی به دلیل قرار گرفتن در موقعیت خاص زمین شناسی و اینکه از ۶۵ نوع ماده معدنی شناخته شده در کشور حدود ۵۰ نوع آن را داراست و به عنوان بهشت معادن شناخته می شود، اما در دوران پهلوی و به دلیل دور بودن از مرکز و عدم توجه مسئولین وقت آن زمان، از توسعه معدنی جاماند.

افزایش صدور پروانه های بهره برداری معدن از ۱۴ به ۷۱۱ فقره در قبل و بعد از انقلاب

حجت ایمان طلب معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خاورستان، اظهارکرد: درتمام دوران قبل از انقلاب اسلامی، در منطقه جنوب خراسان، تنها ۱۴ فقره پروانه بهره برداری معدنی با سرمایه گذاری یک میلیارد ریال صادر شده است.

وی افزود: در این دوران ذخایر کشف شده، ۲ میلیون تن بوده و با بهره برداری از این معادن برای ۵۰۰ نفر اشتغال ایجاد شده است.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی گفت: اما بعد از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون ۷۱۱ فقره پروانه بهره برداری معدن در منطقه جنوب خراسان یا خراسان جنوبی فعلی صادر شده است.

ایمان طلب بیان کرد: ذخایر معدنی کشف شده در استان هم از دو میلیون تن در دوران پهلوی؛ به ۶ هزار و ۹۰۰ میلیون تن طی دوران انقلاب اسلامی رسیده است.

وی اظهارکرد: از ابتدای دوران انقلاب اسلامی تاکنون ۲۲ هزار و ۴۰۳ میلیارد ریال سرمایه گذاری معدنی در استان انجام شده است.

او گفت: همچنین میزان اشتغال ایجاد شده در معادن استان، از ۵۰۰ نفر در دوران پهلوی، اکنون به ۱۳ هزار و ۱۳۵ نفر افزایش پیدا کرده است.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی اظهار کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا کنون هم ۲۶پروانه بهره برداری از معدن صادر شده که دارای ۱۲ میلیون و ۸۸۰ هزار تن ذخیره قطعی با اشتغال ۱۶۹ نفر است.

ایمان طلب با بیان اینکه تا دی ماه سال جاری ۳۲ گواهی کشف صادر شده است، گفت: ۹۰ درصد پهنه های واگذار شده در سال های گذشته کار آنها تمام شده است.

وی با اشاره به اینکه اولین طرح تحول سازمان زمین شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در خراسان جنوبی اجرا می شود، افزود: این طرح بسیار بزرگ اکتشافی که از نیمه مهرماه ۱۴۰۰ آغاز شده، ۱۵ هزار کیلومتر مربع از سطح استان خراسان جنوبی را مورد اکتشاف قرار می دهد.

طرح تحول زمین شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی برنامه جدید برای سرمایه گذاری

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی یادآور شد: طرح تحول زمین شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی براساس توافق نامه سه جانبه معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی و ایمیدرو در خراسان جنوبی اجرا می شود. براساس این توافق نامه، تأمین اعتبار طرح به عهده ایمیدرو، تهیه اطلاعات پایه، تکمیل چرخه ژئوفیزیک هوایی، شناسایی و پی جویی برعهده سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی و حمایت های لازم درخصوص برنامه ریزی و انجام تشریفات قانونی پیش از اجرای کار نیز برعهده معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت است.

ایمان طلب تصریح کرد: با اجرای این طرح، حجم ذخایر معدنی موجود در استان شناسایی می شود و به این ترتیب مخاطرات سرمایه گذاران به شدت کاهش می یابد.

وی گفت: این پروژه تکمیل کننده اطلاعات پایه زمین شناسی خواهد بود و به ما کمک می کند برنامه جدیدی را برای سرمایه گذاری در استان پیش ببریم.

اقتصاد خراسان جنوبی مبتنی بر معدن است

آیت الله سید ابراهیم رییسی رئیس جمهور هم نوزدهم شهریور ۱۴۰۰، در سومین سفر استانی خود و در شهرستان طبس، با بیان اینکه خداوند ذخایر بسیاری به این استان داده که یکی از این ذخایر معادن است، گفت: اقتصاد خراسان جنوبی مبتنی بر معدن است.

وی تاکید کرد: در استان خراسان جنوبی ظرفیت های معدنی بسیار خوبی وجود دارد که فعال شدن آن به رونق تولید و ایجاد اشتغال در کشور و منطقه کمک می کند.

رییس دولت سیزدهم گفت: بخشی از این ظرفیت فعال و بخشی غیرفعال است که اگر فعال و موانع موجود رفع شود، باعث رونق تولید و اشتغال در کشور و منطقه می شود.

آیت الله رئیسی در خرداد امسال هم در گفت و گوی تلویزیونی با مردم خراسان جنوبی گفته بود: سنگ هایی که در نهبندان، نقاطی از بیرجند و مناطق دیگر هست می تواند منشاء یک تحول اقتصادی باشد که سرمایه گذاری جدی نیاز دارد و سرمایه گذاران هم حاضرند با حمایت از آنها و پرداخت تسهیلات، اقتصاد سنگ در خراسان جنوبی اقتصاد فعالی شود.

وی با اشاره به سفر ۲ دهه قبل مقام معظم رهبری به جنوب خراسان (قبل از تاسیس استان خراسان جنوبی) گفت: ایشان فرمودند که اقتصاد خراسان جنوبی، اقتصاد سنگ است یعنی در این استان سنگ های بسیار ارزشمندی وجود دارد و می تواند کارساز باشد.

توجه به معادن به عنوان پیشران اقتصادی

بر اساس این گزارش؛ در حالی که در دوران پهلوی؛ توجهی نسبت به معادن غنی و ارزشمند جنوب خراسان وجود نداشت و سرمایه گذاری های محدود و اندکی انجام شده بود، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی،اکتشاف، بهره برداری و سرمایه گذاری های معدنی در این بهشت معادن، بطور قابل توجهی پیگیری شد و اکنون با صدور ۷۱۱ پروانه معدنی در استان، معدن به عنوان یکی از پیشران های اقتصادی خراسان جنوبی مطرح است و علاوه بر برداشت، با ایجاد واحدهای صنعتی، فرآوری این سنگ ها هم مورد توجه قرار گرفته است.

سرمایه گذاری های بزرگ و توسعه معدنی جنوب خراسان یا خراسان جنوبی؛ یکی از مهم ترین دستاوردهای انقلاب اسلامی در منطقه ای به شدت محروم اما غنی از منابع طبیعی است. از طرف دیگر؛ اجرای طرح تحول زمین شناسی و اکتشافات ذخایر معدنی در خراسان جنوبی هم که طی چندماه اخیر کلید خورده است، می تواند نوید بخش سرمایه گذاری جدید در صنایع معدنی استان و سرمنشأ بسیاری از اقدامات دیگر باشد که توسعه بیشتر را به دنبال خواهد داشت.

 

دیدگاهتان را بنویسید