وضعیت اکتشافات معدنی ایران و جهان زیر ذرهبین دکتر سعدمحمدی
دنیای معدن: نخستین کنفرانس تخصصی «اکتشاف» با حضور دکتر اردشیر سعدمحمدی، مدیرعامل گروه سرمایهگذاری توسعهی معادن و فلزات، معاونین و کارشناسان مجموعه و جمعی از فعالان عرصه معدن و صنایع معدنی، در هتل المپیک در حال برگزاری است.
به گزارش دنیای معدن، دکتر اردشیر سعدمحمدی که به عنوان سخنران در این همایش حضور داشت، به بررسی واقعیتهای اکتشافی ایران و جهان پرداخت و با اشاره به سهم ۲.۹ درصدی استخراج معادن در تولید ناخالص داخلی سال ۱۴۰۰، بیان کرد: ایران با دارا بودن یک درصد جمعیت دنیا، سهمی ۷ درصدی از منابع معدنی آن را در اختیار دارد؛ این در حالی است که سهم بخش معدن در تولید ناخالص داخلیِ حدوداً ۶۵۰۰ همتی در سال گذشته، تنها برابر با ۱۹۰ همت بوده است.
دکتر سعدمحمدی مطرح کرد: ارزش خالص تولیدات مواد معدنی در سال ۲۰۲۰ در کشور چین حدوداً ۱۸۳.۸ میلیارد دلار، استرالیا ۱۴۳ میلیارد دلار و شیلی حدوداً ۴۱ میلیارد دلار و در کشور ما تقریباً ۳.۲ میلیارد دلار بوده است.
وی اذعان داشت: تولید ناخالص داخلی کشور استرالیا در سال ۲۰۲۰، با مساحت ۴.۵ برابر و جمعیت یک سوم ایران، حدوداً ۱۱ برابر کشور ما بوده که ۱۰ درصد آن را تولیدات معدنی به خود اختصاص داده است.
مدیرعامل «ومعادن» ادامه داد: تکیه بر منابع نفتی یکی از دلایل غفلت از پتانسیلهای معدنی کشور بوده است.
دکتر سعدمحمدی با بیان اینکه متراژ حفاری به عنوان یکی از شاخصهای تعیینکننده در فعالیتهای اکتشافی مورد توجه است، ادامه داد: حفاری انجامشده در ایران طی ۹ سال گذشته، چیزی حدود ۱.۱۵ میلیون متر بوده که معادل با میزان عملیات حفاری یک کشور توسعهیافته تنها در یک سال است.
مدیرعامل «ومعادن» پس از بررسی فعالیت کشورهای موفق معدنی که به تفصیل صورت گرفت، با اشاره به جزئیات فعالیت این کشورها، به مقایسهی فعالیتهای اکتشافی صورت گرفته در ایالات متحده، استرالیا و ایران پرداخت و بیان کرد: تاکنون آمریکا بیش از ۲۰ میلیون کیلومتر و استرالیا حدود ۳۴ میلیون کیلومتر خطی برداشت ژئوفیزیک هوابرد انجام دادهاند؛ در حالیکه در ایران مجموع برداشتهای هوابرد گزارششده از سال ۱۳۵۳ حدوداً ۱.۹ میلیون متر بوده است.
جهان، مسئولیت انجام مطالعات اولیه، اکتشافات ناحیهای و ایجاد زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری به عهده دولت و حاکمیت است، به طوری که تقریبا تمامی بودجه و اعتبار مورد نیاز توسط دولت تامین میشود.
وی افزود: در ایران نیز به منظور جهش و تحول در صنعت معدنکاری به عنوان یکی از بخشهای تاثیرگذار در اقتصاد غیرنفتی کشور و نیل به استانداردهای جهانی، نیاز به تفکر جهانی و صرف منابع در این سطوح، وجود دارد.
مدیرعامل «ومعادن» خاطرنشان کرد: در سال ۲۰۱۸ به طور متوسط برای اکتشاف فلزات غیرآهنی در جهان چیزی حدود ۱۱ میلیارد دلار هزینه شده؛ در حالی که کل بودجه سازمان زمینشناسی و اکتشافات مواد معدنی کشور در لایحه سال ۹۹ برابر با ۷.۵ میلیون دلار بوده است.
دکتر سعدمحمدی مهمترین چالش اکتشافات معدنی در سطح دنیا را نیاز روزافزون به ارتقاء تکنولوژیها و به روزرسانی مداوم علوم دانست و بیان کرد: در کل دنیا نیاز به اکتشافات در عمق بیشتر در حال افزایش است؛ پیچیدگی این امر بسیار بیشتر از اکتشافات سطحی بوده و کشورهای پیشرفته برنامههای منظم و منسجمی برای حل این چالش را در دستور کار خود قرار داده اند و هماهنگی قابل توجهی بین مراکز علمی، بخش خصوصی و دولت در این کشورها وجود دارد.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات از عملکرد شرکت ملی صنایع مس ایران به عنوان یک الگوی موفق داخلی یاد کرد و افزود: نگرش مثبت به اکتشافات معدنی و اهمیت ویژه قائل شدن برای آن، موجب افزایش قابل توجه ذخایر زمینشناسی شرکت ملی مس شده است.
همچنین وی مزیت کشور ایران را در استفاده از دانش بومیشدهی پهپادها در اکتشاف مواد معدنی در برداشتهای فوتوگرامتری، توپوگرافی، مغناطیسسنجی، الکترومغناطیس و تصاویر فراطیفی پهپادی دانست.
دکتر سعدمحمدی در پایان ضمن درخواست ایجاد مرکز دادهکاوی اکتشاف کشور (سازمان اکتشاف کشور) به ارائهی پیشنهادات و راهکارهایی جهت اصلاح بخش «اکتشافات معدنی» کشور پرداخت که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود:
تقویت مرکز ژئوفیزیک هوابرد و اطلاعات ماهوارهای در سازمان زمینشناسی
نظارت، تقویت و پایش مستمر طرحها و سیاستهای کلان دولت در حوزهی اکتشاف
تکمیل سامانهی آنلاین صدور مجوزها
توسعهی پایدار و صیانت از محیط زیست
اصلاح قوانین و اولویت فرهنگسازی در موضوع معارضین محلی
برگزاری دورههای تخصصی
به روزرسانی استانداردهای ملی برای اکتشاف عمومی و تفصیلی
توسعه حمل و نقل کشور (ریلی، بندری، دریایی و فرودگاههای محلی)
جذب سرمایهگذار از بخش خصوصی داخل و خارج از کشور
منبع: معدنمدیا
دیدگاهتان را بنویسید