«اصفهان» جایگاه ویژه ای در برخورداری از منابع معدنی دارد
دنیای معدن: «اصفهان یکی از مهم ترین استان های ایران از نظر منابع و ذخایر معدنی به شمار می رود؛ این استان از پتانسیل بسیاری در حوزه زمین شناسی اقتصادی برخوردار است و به واسطه همین مسئله می تواند اشتغال بخش اعظمی از متخصصان و کارشناسان داخلی استان و حتی کشور را تأمین می کند.»
به گزارش دنیای معدن، امروزه منابع طبیعی و ذخایر معدنی اهمیت ویژه ای برای کشورهای توسعه یافته دارد و همواره کشورهای صنعتی به دنبال استفاده بهتر از منابع طبیعی خود هستند. گسترش و پراکندگی ذخایر معدنی در ایران باعث شده است که این کشور به عنوان یکی از ۱۵ کشور معدنی جهان شناخته شود. در میان این مناطق مستعد، برخی از نواحی ایران به دلیل عبور کمربندها و محورهای مواد معدنی از جمله کانی های فلزی و باارزش، ذخایر معدنی ارزشمندی را در خود جای داده اند که از جمله این مناطق می توان به استان اصفهان اشاره کرد.
استان اصفهان از نظر تعداد معادن فعال رتبه اول، تعداد کل معادن دارای مجوز پروانه بهره برداری رتبه دوم، میزان ذخیره قطعی رتبه سوم و میزان استخراج اسمی رتبه پنجم را در کشور به خود اختصاص داده، همچنین طی هشت سال اخیر برای پنج هزار و ۷۲۶ نفر در بخش معادن اشتغال زایی صورت گرفته است. علاوه بر این موارد میزان ذخایر معدنی شناسایی شده در استان اصفهان بیش از دو میلیارد و ۸۹۲ میلیون تن است و هم اکنون ظرفیت لازم برای برداشت سالانه حدود ۵۰ میلیون تن از معادن استان ایجاد شده است.
با توجه به این مسائل می توان استان اصفهان را به عنوان معدن عناصر و کانی های ارزشمند دانست که نقش ویژه ای در تأمین مواد مورد نیاز صنایع مختلف کشور و اشتغال زایی ایفا می کند. برای شناخت بیشتر پتانسیل های استان اصفهان در حوزه منابع معدنی، بررسی ذخایر فلزی و غیر فلزی این استان و تشریح عامل تجمع ذخایر ارزشمند در اصفهان با علی خان نصراصفهانی، دانشیار گروه زمین شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان گفت وگویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید:
استان اصفهان از نظر برخورداری از منابع طبیعی چه جایگاهی دارد؟
به طور کلی اصفهان یکی از مهم ترین استان های ایران از نظر منابع و ذخایر معدنی به شمار می رود؛ این استان از پتانسیل بسیاری در حوزه زمین شناسی اقتصادی برخوردار است و به واسطه همین مسئله می تواند اشتغال بخش اعظمی از متخصصان و کارشناسان داخلی استان و حتی کشور را تأمین می کند.
چه عاملی باعث شکل گیری موقعیت استثنایی اصفهان شده است؟
در بررسی عامل تجمع ذخایر معدنی استان اصفهان با به این نکته اشاره کرد که اصفهان محل برخورد و ملاقات چندین منطقه یا ایالت فلززایی است و همین مسئله باعث شده که این استان تبدیل به منطقه ای استثنایی در کشور شود. در حال حاضر ایالت های فلززایی مختلفی در اصفهان وجود دارد.
«ایالات فلززایی» چیست؟
به طور کلی ایالت های فلززایی مناطق بسیار وسیعی از سطح زمین را شامل می شوند که از نظر مکانی و زمانی در علم زمین شناسی شرایط ویژه ای دارند. معمولاً این مناطق میزبان ذخایر مواد معدنی فلزی و نافلزی مختلفی هستند.
در استان اصفهان چه منابعی وجود دارد؟
به طور کلی در قسمت مرکزی کشور منابع بسیار زیادی وجود دارد که بخشی از آن در قسمت شمال شرق اصفهان قابل مشاهده است. در مناطقی از استان اصفهان مانند انارک و خور ایالت های فلززایی بسیاری وجود دارد که ذخایر مهمی از انواع فلزات به خصوص آهن و تیتان هستند. در استان اصفهان شاهد منابع زیادی از عناصر مختلف هستیم.
در این استان ذخایر غیرفلزی و منابع بسیار باارزش تبخیری نیز مشاهده می شود که بخش عمده ای از آن در شمال شرق استان وجود دارد. از جمله منابع تبخیری اصفهان می توان به ذخایر پتاسیم اشاره کرد که در حال حاضر در منطقه خوی محصولات بسیار مهمی از همین ذخایر برای کشاورزی و سایر صنایع تولید شده است و این مسائل نشان دهنده عملکرد مطلوب استان در بهره برداری از منابع طبیعی است.
استان اصفهان از چه منابع فلزی برخوردار است؟
در استان اصفهان شاهد عبور ایالت فلززایی مهمی تحت عنوان «ارومیه دختر» هستیم که این ایالت از ترکیه وارد ایران شده، ادامه یافته و از قسمت شمال غربی وارد استان اصفهان شده است سپس به سمت یزد و کرمان می رود.
این منطقه پتانسیل بسیار زیادی از نظر مباحث ژئوشیمیایی و زمین شیمیایی برای قرار دادن عناصر دارد و از همین جهت انتظار می رود ذخایر بسیار ارزشمندی از جمله مس، مولیبدن، طلا و آهن در این مناطق مشاهده شود.
آیا منابع فلز مس در ایالت «ارومیه دختر» مشاهده می شود؟
بله، در ایالت فلززایی «ارومیه دختر» شاهد حضور ذخایر فلز مس با ظرفیت های بسیار بالایی هستیم که نشانه های آن در استان کرمان و آذربایجان مشاهده می شود. علاوه بر آن در استان اصفهان نیز ذخایر فلز مس وجود دارد و تاکنون چندین منبع برای دست یابی به این فلز کشف شده است؛ این کانسارها بسیار عظیم هستند، اما عیار فلزات آن پایین است؛ با این حال به دلیل اینکه عملیات استخراج به صورت رو باز انجام می شود جزو معادن مقرون به صرفه و باارزش به شمار می رود.
چه میزان معادن فلزات گران بها در استان اصفهان قابل مشاهده است؟
به طور کلی ذخایر فلزی از جمله طلا که با فعالیت های آتش فشانی و سنگ های آذرین ارتباط دارد در استان اصفهان مشاهده می شود. در حال حاضر ذخایر و منابع بسیاری از طلا و مس در این استان شناسایی شده است که در مناطقی مانند نطنز و اردستان شاهد حضور بخش اعظمی از این منابع هستیم که به طور ویژه ای در حال اکتشاف و بهره برداری هستند.
دیدگاهتان را بنویسید