حضور محمد رضا بهرامن و باقری نواب رئیس اتاق بازرگانی ایران در اولین همایش اقتصاد دریا محور در کیش
معرفی رویداد AMIS2025توسط مرکز داوری معدن و صنعت صمتا در همایش اقتصاد دریا محور کیش
دنیای معدن: این همایش که به منظور شناسایی و بهره برداری از ظرفیت های گسترده اقتصادی موجود در ساحل، فرا ساحل و آب های آزاد برگزار شد سعی داشت تا با تمرکز بر حوزه هایی مانند توسعه شهرهای جدید ساحلی، کشتی سازی، صنایع فرا ساحلی، انرژی، شیلات، اقتصاد دیجیتال، صنعت مالی و گردشگری فرصت های سرمایه گذاری و توسعه زیرساخت های اقتصادی را ایجاد کند.
هدف از برگزاری این رویداد توسعه تعاملات بیشتر میان سرمایه گذاران، شرکت های بزرگ صنعتی، هلدینگ های اقتصادی و نهادهای مالی است تا با تبادل نظر و ایجاد ارتباطات، فرصت های همکاری بیشتری در حوزه های مختلف اقتصادی مرتبط با دریا ایجاد شود.
همچنین، با برگزاری این همایش تلاش شده بود تا توجه به فرصت های نهفته در اقتصاد دریا محور که می تواند به عنوان یک پیشران رشد اقتصادی در دهه های آینده ایفای نقش کند افزایش یابد.
بر همین اساس، در حاشیه این همایش، نشست های تخصصی، کارگروه های مشترک تخصصی و تعاملات تجاری و مالی متعددی با شرکت های اتاق های بازرگانی، تشکل های صنفی و بنگاه های اقتصادی به منظور بهره برداری از فرصت ها برگزار می شود.
در این همایش علی آقا #محمدی رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری، رضا #مسرور دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، رحیم #سرهنگی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش و جمعی از مدیران ارشد حوزه های مختلف حضور داشته و سخنرانی نمودند
مسرور، دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور گفت: جزیره کیش یک شرایط جغرافیایی خاصی دارد و در دریا محصور است از این رو داشتن ایرلاین برای کیش از نان شب ضروریتر است.
رضا مسرور دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور امروز چهارشنبه ۱۶ آبان ماه، در نشست با سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی کیش با بیان اینکه مزیتهای مهم سرمایه گذاری در مناطق آزاد از بین رفته است، اظهار کرد:
احصا و احیاء قوانین مناطق آزاد نقش بسزایی در رشد و توسعه این مناطق خواهد داشت.
وی ادامه داد: ما گرههای کار را میشناسیم و در بحث احصاء و احیای قوانین مناطق آزاد نیازمند یک همدلی و همکاری همه جانبه هستیم که در این بین نقش نمایندگان مجلس شورای اسلامی بسیار حائز اهمیت است؛ بخش نامههایی که مغایر قوانین مناطق آزاد هستند باید استصحال شده و رفع شوند.
مسرور با بیان اینکه کاملاً در جریان مشکلات مناطق آزاد هستم، افزود: سالها ساکن کیش بودم و به وضعیت موجود کاملاً واقف هستم؛ هرچند برخی از مشکلات به مباحث کلان کشور مربوط میشود اما بخشی نیز به حکمرانی مطلوب در منطقه بازمیگردد.
وی با تاکید بر اینکه کم کاری به بهانه محدود بودن اختیارات قانونی مدیران عامل به هیچ وجه پذیرفتنی نیست، بیان کرد: اتفاقاً اختیارات خوبی به مدیران عامل مناطق آزاد سپرده شده و باید بتوان حکمرانی خود را در منطقه اجرایی کرد؛ مشکل اصلی استفاده از این اختیارات در توسعه منطقه است که در این رابطه حرفهای زیادی داریم و در نشستهای اختصاصی با مدیران به آن خواهیم پرداخت.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور پروژههای سرمایه گذاری نیمهتمام را یک آفت در توسعه مناطق آزاد دانست و تصریح کرد: در نشست با سازمان بازرسی تک تک مشکلات پروژهها بررسی میشود تا این موارد حل شود.
وی اضافه کرد: مدیرعامل منطقه آزاد کیش یک فرد کاملاً مثبت است اما به نظر میرسد مدیران میانیهمراهی لازم را ندارند.
مسرور گفت و گوی دولت با بخش خصوصی در مناطق آزاد را بسیار مهم عنوان کرد و گفت:
معتقدم که هر سه ماه یکبار باید به طور منظم نشستهای تخصصی با بخش خصوصی برگزار شود؛ ما پشت میز نشینی و کنترل از راه دور مدیران را نمیپسندیم و معتقد به گفت و گو برای حل مشکلات هستیم.
وی همچنین از آغاز برخی اقدامات از سوی وزیر اقتصاد برای حل مشکلات مالیاتی در مناطق آزاد خبر داد و نسبت به حل این مشکلات در آینده ابراز امیدواری کرد.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور با بیان اینکه رئیس جمهور اعتقاد زیادی به تأثیر مناطق آزاد در توسعه اقتصاد کشور دارد، اظهار کرد: دولت معتقد است که مناطق آزاد میتواند پیشران اقتصاد کشور باشد.
وی با تاکید بر اینکه ایجاد رضایت در سرمایهگذاران یک امر ضروری است، افزود: یکی از مهمترین اقدامات در مناطق آزاد باید ایجاد رضایت در سرمایه گذاران بر اساس قوانین و مقررات باشد؛ اگر سرمایهگذاری از حضور در یک منطقه رضایت کافی نداشته باشد، قطع یقین سرمایهگذاران جدید نیز علاقهای به حضور در منطقه نخواهند داشت.
مسرور در ادامه به برخی مطالبات در راستای حل مشکلات پروازی جزیره کیش اشاره و تاکید کرد: جزیره کیش یک شرایط جغرافیایی خاصی دارد و به هیچ وجه مشابه مناطقی همچون #ارس و #انزلی نیست؛ این جزیره در دریا محصور است و اکثر تردد به آن از طریق خطوط هوایی انجام میشود.
وی ادامه داد: داشتن ایرلاین برای کیش از نان شب واجبتر است و معتقدیم که کیش ایر باید به سازمان منطقه آزاد کیش بازگردد؛ در همین راستا اقدامات لازم نیز آغاز شده و برای تحقق آن تمامی تلاش خود را به کار خواهیم گرفت.
وی از مدیرعامل منطقه آزاد کیش خواست تا به بحث مشکلات آب و برق کیش شخصاً ورود کرده و آن را به معاونین محول نکند.
مسرور بیان کرد: چگونه میشود که در برخی مواقع قبض آب و برق در جزیره پنج برابر سرزمین اصلی میشود؟ مدیرعامل شخصاً باید به این موضوع ورود کند و در صورت لزوم دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد نیز به موضوع شرکت آب و برق کیش ورود خواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه حتی یک ریال سرمایهگذاری نباید از منطقه آزاد کیش خارج شود، افزود: مدیران معمولاً آماری از میزان سرمایهگذاری در مناطق ارائه میدهند اما هیچ آماری از میزان خروج سرمایه از مناطق گزارش نمیکنند.
مسرور اضافه کرد: تفکر دولتها با یکدیگر متفاوت است؛ ما در بحث توسعه به هیچ وجه نگاه سیاسی نداریم و رضایت مردم برای ما اولویت است.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور با گلایه از به طول انجامیدن صدر مجوز کسب و کار در این مناطق، اظهار کرد: تسهیل در صدور مجوز کسب و کار برای ما مهم است؛ در مناطق آزاد مردم باید به راحتی کسب و کار خود را راه اندازی کنند؛ اگر یک مجوزی که یک ماهه باید صادر شود نباید مدت آن را به یک سال افزایش داد.
وی خواب سرمایه را از مشکلات مهم توسعه در مناطق آزاد دانست و بیان کرد: همین خواب سرمایه مشکلات زیادی را برای کیشوندان ایجاد کرده است؛ مدیریت یعنی شهامت و تخصص تصمیم گیری و کم کاری در به طول انجامیدن روند جذب سرمایه گذار به بهانه ورود نهادهای به هیچ وجه پذیرفتنی نیست و تمامی مشکلات باید گفت و گو و همکاری برطرف شود.
مسرور با تاکید بر اینکه کشور بیش از هر زمان دیگری نیازمند امید است، گفت: با جنگ و دعوا نمیتوان به پیشرفت و توسعه رسید؛ دولت وفاق معتقد به ایجاد است.
وی با بیان اینکه به مشکلات مناطق آزاد کاملاً واقف هستم، اظهار کرد: بخش قابل توجهی از این مشکلات قابل حل است و بنده با آگاهی به آن قبول مسئولیت کردم، من قبل از انتصاب به عنوان دبیر شورای عالی مناطق آزاد با مردم این مناطق زندگی کردم و معتقدم یک تیم قوی و همراه میتواند تقویت کننده مسیر حل مشکلات باشد.
از جمله مهمترین مواردی که #بهرامن در پنل معدن و صنایع معدنی اقتصاد دریا محور به آن اشاره کرد؛
اقتصاد دریامحور از ابتکارات اصلی برنامه هفتم توسعه بوده است و احکام مشخصی برای آن پیش بینی شده است.
استقرار ۸ درصد جمعیت کشور در پسکرانه سواحل جنوب کشور و توسعه فعالیتهای دریامحوری چون بانکرینگ و کشتیسازی از تدابیر پیشنهادی مندرج در لایحه برنامه هفتم توسعه بوده است.
توسعه دریامحور و اقتصاد دریا که به تازگی در سطح کشور ایران و سایر کشورها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته، گامی مؤثر در اشتغال و توسعه هر منطقه محسوب میشود.
ویژگیهای ژئوپلیتیکی کشور ایران، یکی از مهمترین شاخصهای قدرت بخشی آن به حساب میآید، از این جهت است که در طول تاریخ همواره قدرتهای بیگانه و علی الخصوص دشمنان ایران تمرکز و توجه خاصی به سواحل جنوبی شرقی ایران که در محدوده دریای مکران و پس کرانههای آن واقع شده، داشته و حذف و به دست آوردن منابع و منافع این منطقه و یا جلوگیری از بهره برداری ایران از منابع و منافع آن، به عنوان یک راهکار کاربردی برای مقابله احتمالی با ایران مطرح بوده است.
بدون شک استفاده پایدار از ظرفیت منابع و گسترههای آبی اعم از اقیانوسها، دریاها، دریاچهها و جزایر برای رشد اقتصادی، بهبود وضعیت معیشت و ایجاد اشتغال پایدار و در نهایت افزایش تولید ناخالص داخلی جوامع تعریف میشود.
اگر امروز تصمیم گرفته شود ۱۰۰ موضوع و اقدام اساسی در فرایند توسعه کشور فهرست شده و از بین آنها ۵۰ موضوع مهمتر انتخاب شده و درنهایت پنج موضوع کلیدی و جدی برگزیده شود، بدون شک موضوع توجه به اقتصاد دریامحور و توسعه سواحل مکران در سبد انتخاب نهایی قرار میگیرد.
امروز توسعه مکران به عنوان یک ابرپروژه توسعه منطقهای کشور و تبدیل آن به کانون جدید اقتصاد ملی با توسعه زیرساختهای بندری، ریلی، لجستیکی و ایجاد سکونتگاهها و شهرهای جدید یکی از اصلیترین راهکارهای پیشنهادی برای گذر از اقتصاد خشکیمحور تاریخی کشور به اقتصاد دریامحور در آینده نزدیک است.
در حال حاضر بسیاری از کشورهای جهان، سهم عمدهای از تولید ناخالص ملی خود را از دریا تأمین میکنند، در این میان #ویتنام و سپس #چین با بیش از ۵۰ درصد، در صدر قرار دارند، ایران نیز حدود ۱۰ درصد از تولید ناخالص ملی خود را از دریا تأمین میکند که با توجه به پتانسیلهای موجود در کشور، رقم پایینی تلقی میشود.
در حال حاضر ایران رتبه دهم تولید فولاد را در جهان دارد با ظرفیت ۳۱ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ و حتی از کشورهایی مانند ایتالیا، فرانسه، دانمارک و اسپانیا که صاحب تکنولوژی هستند نیز جلوتر است و فاصله ما با کشور آلمان که رتبه هفتم جهانی تولید فولاد را دارد فقط ۴ میلیون تن است کهظرفیت تولید آن هم در کشور وجود دارد چرا که ظرفیت تولید ۵۰ میلیون تن در کشور دیده شده است و میتوانیم به لحاظ کمیت در تولید فولاد به کشورهایی نظیر آلمان برسیم.
عدم کفایت زیرساختها شامل برق، گاز، بنادر، راه آهن از دیگر چالشهای ساختاری این صنعت است و شرکتهای مشترک سرمایهپذیر و پروژه محور به ویژه در حوزههای زیرساختی باید ایجاد شود،در حوزه زیرساختها باید ۱۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری داشته باشیم و حدود ۸ میلیارد دلار سرمایهگذاری برای تکمیل زنجیره فولاد نیاز است و از این رو قرار است طی چندسال آینده ۲۱ میلیارد دلار در صنعت فولاد سرمایهگذاری شود و این در حالی است که به این اعتبار در بخشهای دیگر کشور نیز نیاز داریم و باید اصلاحاتی در برنامهریزی ها صورت گیرد.
اگر فقط برنامه محقق شود و بتوانیم تنها ۵۵ میلیون تن فولاد تولید کنیم، بر اساس ذخایر موجود طی ۱۳ الی ۱۴ سال و در خوشبینانه ترین حالت حدود ۲۰ تا ۲۵ سال آینده امکان تولید فولاد را داریم و با این شرایط از سال ۱۴۲۰ تا ۱۴۲۵ صنعت فولاد مزیت رقابتی خود را از دست خواهد داد و به یک وارد کننده مواد اولیه تبدیل میشود.
در بحث توسعه پایدار سیاستهای جدیدی را باید اتخاذ کنیم و بحث توسعه سرمایه انسانی بهعنوان یکی از محوریترین کارها باید در دستور کار قرار گیرد؛ ما اگر بخواهیم موفق باشیم باید نسبت به تربیت مدیران و همچنین ثبات سیاستها توجه داشته باشیم، مسئلهای که در کشور امروز به عنوان یک ضعف محسوب میشود.
زمانی که صنعت فولاد به عنوان صنعتی آب بر توسعه پیدا میکرد برای مکان یابی درست برای این صنایع مطالعه کارشناسی اصولی انجام نشد به طوری که طی سالهای گذشته ، کارخانجات فولادسازی در مناطق درگیر با بحران آب احداث شده اند.
در لیست کارخانجات احداث شده سه کارخانه در #کاشان و یک کارخانه در #یزد به عنوان شهرهای کاملا #کویری جلب توجه میکند.
در کاشان سه فولادسازی به نام های فولاد #کویر کاشان (۱۳۸۵)، شرکت فولاد #امیرکبیر (۱۳۷۴) و مجتمع فولاد #کیان (۱۳۸۰) احداث شده است که این کارخانه ها نیز با مشکل آب روبرو هستند.
در #یزد نیز مجتمع آهن و فولاد #بافق احداث شده است. جالب آنکه مجتمع بافق در سال ۱۳۹۰ و بعد از بروز تنش های آبی فراوان در کشور ایجاد شده است.
نمونههای دیگر این اتفاق در #خوزستان دیده میشود. فولاد #اکسین خوزستان در سال ۱۳۸۴ و صبا فولاد #زاگرس در سال ۱۳۹۳ فولادسازیهای خوزستان هستند.
دیدگاهتان را بنویسید