اکتشافات عمیق معدنی در طرحهای قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا
دنیای معدن: مدیرعامل شرکت مادر تخصصی صنعت و معدن قرارگاه خاتم الانبیاء گفت: در گذشته میانگین استخراج زیرزمینی ۶۵ درصد بود؛ ما توانستیم میزان بازیابی استخراج معادن را با فناوریهایی که در خود قرارگاه وجود داشت به ۹۵ درصد برسانیم که در دنیا رکورد جدیدی است.
به گزارش دنیای معدن، سیدرضا شاهچراغی ؛ با اشاره به اینکه یکی از سیاستهای اصلی شرکت مادر تخصصی صنعت و معدن قرارگاه خاتم الانبیاء، حل مشکلات و گلوگاههای کشور است، افزود: این مجموعه در عرصه اکتشافات عمیق، ورود کرده است.
وی با بیان اینکه عمق اکتشاف در کشور، ۹۰ متر بود که این مجموعه لازم دانست در عرصه اکتشافات عمیق ورود پیدا کند، گفت: قرارگاه خاتم الانبیاء دو سال گذشته، نخستین دستگاه حفاری را وارد کرد، این دستگاه تا عمق ۲ کیلومتر را حفاری میکند و میتواند میانگین عمق حفاری را در کشور بهبود ببخشد.
شاهچراغی با اشاره به اینکه دومین گلوگاهی که در کشور ما و در دنیا مطرح است، ورود به حفاری استخراج زیرزمینی است،افزود: عمده معادنی که هم اکنون در کشور استخراج میشود از معادن روباز است، بعضی از ذخایر کشور به صورت رگهای است و نیاز است به روش زیر زمینی استخراج شود؛ چون این مجموعه حدود سه دهه در صنعت تونل فعالیت دارد توانست تلفیقی از کار در تونل و معادن زیر زمینی و معادن کشور را اجرایی کند.
شاهچراغی افزود: موضوع دیگر که مورد تاکید مقام معظم رهبری هم است، جلوگیری از خام فروشی است، این مجموعه هیچ ماده معدنی را به صورت خام نمیفروشد و در حوزه فراوری هم فعالیت میکند.
وی گفت: مهمترین طرحهایی که در حوزه فراوری در کشور وجود دارد، احداث کارخانه کاتد مس سونگون به ظرفیت ۲۰۰ هزار تن است که در صورت تامین کامل منابع مالی، راه اندازی و بهره برداری از آن، ۷۰ درصد به ظرفیت کاتد کشور اضافه خواهد شد.
شاهچراغی در خصوص زمان بهره برداری کارخانه کاتد مس گفت: احداث کارخانه ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته، کارفرمای طرح، شرکت ملی مس است و اگر منابع مالی تامین شود طبق برنامه ریزیهای انجام شده، امیدواریم در دو سال آینده به بهره برداری برسانیم.
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی صنعت و معدن قرارگاه خاتم الانبیاء، گفت: مسئله بعدی در حوزه صنعت که به عنوان گلوگاه مطرح است؛ این مجموعه ماده اولیه پودر آلومینای کارخانههای تولید شمش آلومینیوم را تامین میکند، ماده اولیه مورد نیاز این کارخانهها مثل پودر آلومینا بیشتر از بوکسیت جاجرم تهیه و بقیه نیازها، از طریق واردات تامین میشود.
شاهچراغی ادامه داد: مسئله بعدی، موضوع ماده کان سنگهاست، کان سنگی به اسم "نفلین سینیت" که بیش از یک میلیارد تن از این ماده سنگ در کشور ذخیره است، اما تکنولوژی آن در کشور وجود ندارد، تنها کشور روسیه تکنولوژی آن را به روشتر در اختیار دارد.
وی اضافه کرد: این مجموعه توانست برای نخستین بار در دنیا، تکنولوژی به روش خشک را با توان مهندسان ایرانی، در حوزه صنعت انجام دهد و هم اکنون طرح در شهر سراب در حال انجام است و اگر طرح کامل به بهره برداری برسد کمک زیادی به جلوگیری از واردات پورد آلومینا خواهد کرد.
شاهچراغی گفت: ما در استخراج نفلین سینیت مشکل نداریم فقط در فراوری آن مشکل داریم، البته کارهای مطالعاتی و آزمایشگاهی آن انجام شده و هم اکنون وارد مرحله صنعتی شدیم، کارفرمای طرح، شرکت ایمیدرو است، طرح را شروع کردیم و امیدواریم در سه سال آینده، فاز اول با ظرفیت ۷۰ هزار تن به نتیجه برسد و فازهای بعدی را شروع کنیم.
وی با بیان اینکه ۷۰ درصد نیاز کشور به مواد اولیه، وارد میشود ،افزود: با بهره برداری از فاز یک، کل ۷۰ درصد تامین نمیشود، با بهره از فازهای بعدی، باید تولید را به ۲۰۰ هزار تن برسانیم تا به طور کامل نیاز کشور تامین شود.
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی قرارگاه خاتم الانبیاء، گفت: این مجموعه در عرصه بعضی از کان سنگها، مثل تیتانیوم و لیتیوم هم ورود خوبی داشته است، یکی از بحثهای مهم در تیتانیوم، موضوع پیگمنت است که به عنوان عنصر اصلی در رنگدانهها استفاده میشود، در این زمینه هیچ تولیدی نداشتیم، اما مرکز تحقیقات قرارگاه خاتم الانبیاء توانست فراوری آن را انجام دهد و به دنبال احداث کارخانه آن است.
شاهچراغی اضافه کرد: ماده بعدی در کشور آلومیت است که هنوز روی آن کار نشده و فقط کارهای مطالعاتی در حال انجام است.
وی با بیان اینکه قرارگاه خانم الانبیاء در دو - سه سال گذشته، در عرصه معادن و عناصر نادر خاکی، ورود کرده و دستاوردهای خوبی هم داشته است گفت: فقط ۵ کشور به عناصر نادر خاکی ورود پیدا کردند، بعضی از این عناصر، فقط در اختیار یک کشور است، این مجموعه، سه عنصر از عناصر خاکی را کامل بازیابی کرده و با همکاری شرکتهای دانش بنیان و دانشگاه، توانست خط تولید صنعتی را احداث کند.
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی صنعت و معدن قرارگاه خاتم الانبیا، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در بحث خودروسازی و قطعه سازی هم ورود داشتید؟ گفت: به صورت مستقیم در موضوع خودروسازی ورود نداریم، البته چالش، در کیفی سازی قطعات خودروست، اما اگر لازم باشد از شرکتهای دانش بنیان در این زمینه حمایت میکنیم.
دیدگاهتان را بنویسید