234415

فرصت سوزی در واردات ماشین آلات سنگین راهسازی و معدنی/با ماشین آلات کهنه قبر خود را کنده ایم/

قائم مقام و عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران معتقد است: « واردات ماشین آلات سنگین راهسازی و معدنی که می توانست در گذشته با کمترین قیمت وارد شود امروز با ۲۰ میلیارد تومان هم وارد کشور نمی شود».

واردات ماشین آلات سنگین راهسازی و معدنی، با مشکلات بسیار همراه است، از تحریم های بین المللی و توانایی ایران برای گذر از آن که بگذریم تحریم های داخلی تیشه به ریشه حوزه معدن زده است. در این میان اختلاف فعالان معدن بر سر واردات ماشین آلات سنگین راهسازی و معدنی از گذشته ای دور ادامه دارد. مخالفان واردات می گویند: این ماشین آلات دسته دوم بوده و کارایی لازم را نخواهند داشت و از سوی دیگر به جای راهگشایی مسیر تولید مانع تراشی خواهد کرد، اما موافقان واردات نظری دیگر دارند به گفته آنها، این واردات می تواند مشکلات معدن و معدنکاران را رفع کنند و بهتر است تحریم داخلی برای واردات این دسته از ماشین آلات سنگین برداشته شود.

در این میان قائم مقام و عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران نیز با این واردات ماشین آلات سنگین راهسازی و معدن با عمر حداکثر ۵ سال، موافق بوده و می گوید« راهکار دیگری نداریم.»

آرمان خالقی قائم مقام و عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران خاطرنشان کرد: « ما دارای شرکت سازنده حمایت از تولید داخلی هستیم که پس از سال ها تعطیلی، راه اندازی شده است، اما متاسفانه در حال حاضر آماری از میزان و آمار تولید ماشین آلات تخصصی معدنی در دست نیست.»

وی با اشاره به این که به علت نبود همین آمارهای دقیق، نمیتوانیم به طور مشخص اعلام کنیم که در سال چقدر لودر با ظرفیت های مختلف تولید می شود، ادامه داد: « هنوز مشخص نیست توانایی تولید چه میزان گریدر، بلدوزر را دارا هستیم و با اعلام ظرفیت مورد نظر، تقاضای مورد نیاز مبنی بر واردات ماشین آلات سنگین نیز در ابهام باقی مانده است، چرا که اگر فاکتورهای مبهم شفاف سازی شود شرایط و تسهیلات برای واردات ماشین آلات سنگین نیز راحت تر خواهد بود».

قائم مقام خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این که هپکو که یکی از سازندگان ماشین آلات سنگین در کشور بود به علت پاره ای مشکلات همچون گذشته به فعالیت خود ادامه نمی دهد یادآور شد: « تا به امروز دولت به هپکو نه تنها کمک نکرده بلکه خریداری هم ندارد در نتیجه به علت نبود تولید داخلی، ماشین آلات سنگین معدنی دچار فرسودگی شده و معدنکاران با مشکلات بیشماری دست و پنجه نرم می کنند».

هپکو و بلاتکلیفی در صنعت و معدن

خالقی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این که، بهتر است اگر اجازه ورود ماشین آلات دست دوم داده می شود با حداکثر عمر مفید ۵ سال باشد خاطرنشان کرد: « باید ورود ماشین آلات دست دوم البته با حداکثر پنج سال عمر مفید، اتفاق بیفتد و از سوی دیگر، هپکو هم برای بازگشت به چرخه تولیدی و فعالیت دوباره می تواند خدمات پس از فروش ماشین آلات سنگین معدنی را عهده دار شود».

وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این که هپکو فروش نرفته و هزینه های بالای آن باعث شده برای فروش به مرحله رقابتی نرسد اضافه کرد: « خدمات پس از فروش ماشین آلات سنگین معدنی وارداتی نه تنها بخشی از مشکلات این کارخانه رفع می کند، بلکه شرایط در حوزه معدن هم بهتر خواهد شد، ان هم در شرایطی که ایران تحریم است، امکان خرید ماشین آلات دسته اول وجود ندارد پس حداقل بهتر است که ماشین آلات دست دوم را وارد کنیم».

قائم مقام خانه صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به این سوال که بسیاری از فعالان حوزه معدن از ورود ماشین آلات سنگین معدنی ابراز نگرانی کرده و معتقدند که ماشین آلات مستعمل باری بر دوش صنعت کشور هستند گفت: « ایران در تحریم است و شرایط برای ورود ماشین آلات وارداتی بسیار سخت بوده و گاهی حتی امکان پذیر نیست در نتیجه خودمان را تحریم نکرده و دست اندازهای تحریم برای واردات ماشین های سنگین دست دو را تشدید نکنیم».

وی همچنین در پاسخ به این سوال که اتحادیه واردکنندگان ماشین آلات سنگین با ورود ماشین آلات معدنی دست دوم موافق نیستند و معتقدند به تولید آسیب می رسد، خاطر نشان کرد: « این صنف ذی نفع بوده و سود و ضرر معدنکاران را بررسی می کنند، اگرچه تا حدودی حق دارند اما به هر حال راه چاره ای نیست و برای رفع مشکلات معدنکاران نیاز به وارداتی داریم که بار مشکلات را کم تر کند. ورود ماشین آلات دست دوم نه تنها به نفع منافع کشور است بلکه مشکلات فعلی معدنکاران را رفع می کند».

قبر خود را با ماشین آلات کهنه کنده ایم

خالقی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این که وقتی از ماشین آلات معدنی سال ۱۹۷۰ استفاده می کنیم یعنی قبر خود را کنده ایم اذعان کرد: « اگر شرایط برای ورود ماشین آلات یا قطعات فراهم شود، می تواند ۲۰ سال مفید کار کند، این در حالی است که پیش از این و طی سال های گذشته ماشین آلات سنگین راهسازی و معدنی با ۵۰۰ میلیون تومان قابل خریداری برای کشور بود اما امروز با ۲۰ میلیارد تومان هم این اتفاق نخواهد افتاد».

او درباره علت تمایل این بخش ها به واردات بیان کرد: «عوامل مختلفی باعث می شود که واردات را به خرید از تولیدات داخلی ترجیح دهند. شرکت های خارجی برای هر معامله کمیسیونی در نظر می گیرند که با توجه به تعداد بالای خرید این درصد کمیسیون می تواند رقم چشمگیری باشد».

خالقی تصریح کرد: «راهکار حل این مشکل این است که شرکت های دولتی ملزم به خرید از شرکت های داخلی شوند و نه تنها هپکو، که سایر شرکت های تولید کننده ماشین آلات سنگین را هم حمایت کنند. باید در حد توان تولید داخل از شرکت های داخلی خریداری شود و مازاد نیاز را از طریق واردات تامین کنیم. باید حمایت ها از صنایع داخلی ادامه پیدا کند تا به تولید محصولی با کیفیت و قابل رقابت با نمونه های خارجی دست پیدا کنیم».

 

دیدگاهتان را بنویسید