ضربآهنگ قدرت نمایی تقاضای فولاد
دنیای معدن- راضیه احقاقی : رونق و رقابت به بازار محصولات ساختمانی کشور بازگشت. این هفته، رینگ سیمان، شمش فولاد و مقاطع طویل فولادی با استقبال گسترده خریداران روبهرو شد؛ به نحوی که متقاضیان این محصولات حاضر به رقابت قیمتی برای کسب سهم از این بازار شدند.
به گزارش دنیای معدن، البته بورسکالا بخشی از معاملات را به دلیل رقابت غیرمعمول و هیجانی بودن خریدها ابطال کرد. با این حال، حتی در معاملات تاییدشده نیز رقابت قابل ملاحظهای وجود داشت. مثبتشدن انتظارات تورمی در بازار داخل باعث شده است تا نقدینگی به بازارهای کالایی همچون بازار محصولات ساختمانی وارد شود. در عین حال، متقاضیان مصرفی نیز با ایجاد واهمه از استمرار این روند رو به رشد قیمتی حاضر به رقابت هیجانی برای کسب سهم از بازار شدهاند. به این ترتیب، در حالی که آهن و فولاد در اغلب بازارهای جهانی با رکود روبهرو شدهاند، بازار این محصولات در داخل متاثر از سیگنالهای ارزی و تورمی سودای جهش قیمتی را دارد.
رقابت هیجانی برای کسب سهم از عرضههای شمش فولاد در رینگ صنعتی بورسکالا در هفته جاری باعث شد تا بخش قابلتوجهی از معاملات هفتگی شمش ابطال شود.
همزمانی کاهش قیمت پایه شمش فولاد با توجه به سیگنالهای جهانی، افت عرضه از سوی فولادسازان و افزایش تقاضا برای خرید شمش در آستانه خبر کاهش تولید به دلیل کمبود برق در کشور باعث شد تا در هفتههای اخیر بر حجم تقاضای ثبتشده برای شمش در بازار فیزیکی بورسکالای ایران افزوده شود. به این ترتیب، در حالی که شمش و محصولات فولادی در بازارهای جهانی به فاز رکودی فرورفتهاند، این بازار پس از چند ماه رکود، رنگی از رونق را به خود دید.
رقابت برای خرید سیمان از رینگ صنعتی بورس کالای ایران و جهش قیمتی این محصول در هفته جاری از دیگر عواملی بود که سیگنالی افزایشی به بازار فولاد داخل داد. با توجه به اینکه عمده شمش فولاد تولیدی در کشور برای تولید فولادهای ساختمانی به مصرف میرسد، صعود نرخ سیمان، بهعنوان دیگر ماده اولیه مصرفی در صنعت ساختمان از رشد قیمت فولاد حمایت میکند. سیاستگذار برای تنظیم بازار فولاد داخل در شرایطی که قیمت جهانی در سراشیبی سقوط نرخ قرار دارد، نسبت به الزام تولیدکنندگان بزرگ برای افزایش حجم عرضه در رینگ صنعتی بورسکالا در هفته جاری اقدام کرد. به این ترتیب، فولادسازان روز سهشنبه 24خردادماه بالغ بر 148هزار تن شمش فولاد را در بازار فیزیکی بورسکالا عرضه کردند که این رقم نسبت به حجم عرضه در هفته قبل، رشد 77درصدی و نسبت به میانگین حجم عرضه هفتگی رشد 5/ 6درصدی داشت. مطابق دادههای معاملاتی بورسکالای ایران، میانگین حجم عرضه هفتگی شمش در سال 1400 برابر 139هزار تن و میانگین حجم فروش هفتگی شمش نیز برابر 86هزار تن بوده است.
با توجه به اینکه میزان افزایش حجم عرضه در هفته جاری تقریبا مطابق میانگین حجم عرضه هفتگی در سال گذشته بود و انتظار جهش تورمی میان اهالی بازار شدت گرفته است، رقابت زیادی برای خرید شمش از رینگ صنعتی بورسکالای ایران در روز 24خرداد به ثبت رسید.
نوردکاران در این هفته تقاضایی بالغ بر 382هزار تن را در این بازار به ثبت رساندند و به این ترتیب، نسبت تقاضا به عرضه در هفته جاری تقریبا 5/ 2برابر بود.
ابطال معاملات، با هدف کاهش قیمت
احتمال کاهش تولید شمش فولاد در هفتههای پیشرو با توجه به محدودیت تامین برق صنایع و افزایش انتظارات تورمی میان فعالان بازار و تلاش برای تبدیل نقدینگی به کالا باعث شد تا بر حجم تقاضا برای خرید شمش فولاد از بازار فیزیکی بورسکالا افزوده شود. برتری محسوس تقاضا نسبت به عرضه در رینگ هفته گذشته و احتمال رشد قیمت در هفتههای بعد باعث شد تا نوردکاران برای کسب سهم از بازار شمش فولاد حاضر به رقابت قیمتی شوند. به این ترتیب، در حالی که شمش فولاد با نرخ 12هزار و 990تومان رهسپار بازار فیزیکی بورس کالای ایران شده بود، میانگین نرخ فروش آن به 14هزار و 930تومان رسید و رقابت متقاضیان برای کسب سهم از عرضه شمش فولاد باعث شد تا بهای فولاد رشد 3/ 15درصدی داشته باشد. بورسکالا معاملات شمش در کانال 15هزار تومانی را روز سهشنبه 24خرداد ابطال کرد. به این ترتیب، حجم معاملات تاییدشده شمش فولاد در هفته جاری به 58هزار تن رسید که این رقم، کمترین حجم فروش شمش از این بازار در 6هفته اخیر بود. به این ترتیب تنها 39درصد حجم معاملات در این روز تایید شد. با احتساب مالیات ارزشافزوده و کارمزد ارکان بورس، میانگین قیمت تمامشده فروش شمش از رینگ هفته جاری بورسکالا به 16هزار و 300تومان میرسد. با در نظر گرفتن حداقل هزینه تبدیل و حمل، بهای تمامشده میلگرد تولیدی با این شمش به 17هزار و 500تومان میرسد.
رقابت به معاملات مقاطع فولادی رسید
روز گذشته ابطال معاملات شمش فولادی که خریداران، رقابت قیمتی بالایی برای آن به ثبت رسانده بودند، سیگنالی به معاملات مقاطع طویل فولادی در رینگ صنعتی بورسکالا بود. این اقدام، این ذهنیت را میان تجار ایجاد کرد که احتمال ابطال خریدهایی با رقابت قیمتی بالا وجود دارد. با این حال، استقبال خوبی از عرضههای مقاطع طویل فولادی شد؛ به نحوی که اغلب معاملات با رقابت قیمتی انجام شد. حداکثر میزان رقابت برای خرید میلگرد در رینگ روز گذشته 11درصد بود.
در شرایطی که خرید مصرفی در بازار آزاد مقاطع طویل فولادی وجود ندارد و انبار تجار انباشته از محصول است، برخی فعالان، افزایش تقاضا برای خرید میلگرد و حتی رقابتهای بالای قیمتی را به افزایش فاصله میان نرخ ارز نیمایی و آزاد مرتبط میدانند. درواقع، افزایش فاصله میان نرخ ارز آزاد و نیمایی باعث میشود تا خرید میلگرد و قاچاق آن به کشورهای همسایه توجیهپذیر شود.
میلگرد 19هزار تومان میشود؟
در روزهای اخیر، نرخ فروش میلگرد در بازار آزاد تهران تا 18هزار و 650تومان صعود قیمتی داشت. به گفته فعالان بازار آزاد مقاطع طویل فولادی، مثبتشدن انتظارات تورمی باعث شده است تا بر حجم خرید در بازار آزاد مقاطع طویل فولادی افزوده شود؛ به نحوی که با وجود افزایش قیمت، بر رونق حاکم بر معاملات شمش فولاد افزوده میشود.رکود حاکم بر بخش ساختوساز همچنان ادامه دارد. این موضوع باعث شده است تا تقاضای مصرفی در بازار مقاطع طویل فولادی همچنان اندک باشد. با توجه به اینکه خریدهای فعلی در بازار مقاطع طویل فولادی عمدتا سرمایهای است و انبار تجار نیز انباشته از محصول است، ایجاد جریان کاهشی در بازار ارز باعث میشود تا نرخ مقاطع طویل فولادی بهسرعت وارد مسیر کاهشی شود. در این شرایط صعود نرخ میلگرد به کانال 19هزار تومانی و تثبیت در این کانال قیمتی بهسادگی میسر نیست.
دیدگاهتان را بنویسید