242230

مدیر مهندسی صنایع:

به‌روز بودن در حوزه تکنولوژی از اولویت‌های فولاد مبارکه است

دنیای معدن: مدیر مهندسی صنایع گفت: در فولاد مبارکه از زمان راه‌اندازی تاکنون، به‌روز بودن در حوزه تکنولوژی از اولویت‌های فولاد مبارکه بوده است و در سی سال اخیر هم رویکردهای مختلفی درخصوص موضوع تکنولوژی اتخاذ کرده است.

به گزارش دنیای معدن، افشین خیامیم، مدیر مهندسی صنایع میهمان برنامه رادیو فولاد بود و به سؤالات مجری این برنامه چنین پاسخ داد:

واحد مهندسی صنایع چه بخش‌هایی دارد؟

این واحد در ساختار سازمانی فعلی ۲۱ نفر پرسنل دارد که ۴ نفر در حوزه سرپرستی و ۱۷ نفر در رده کارشناسی حضور دارند و شامل ۳ بخش مطالعات و ارزیابی تکنولوژی، بهبود عملیات و بهبود روش‌ها و فرایندهاست. هرکدام از این بخش‌ها وظایف خاص خودشان را دارند و خدمات ارائه می‌دهند.

آینده‌نگری در حوزه تکنولوژی و شناسایی شکاف‌های آن در فولاد مبارکه از وظایف اصلی واحد مهندسی صنایع است. در حال حاضر، چه شکاف‌هایی در تکنولوژی تولید تا تحویل محصول در فولاد مبارکه وجود دارد؟

در مورد مدیریت تکنولوژی، به‌صورت عام باید گفت در فولاد مبارکه از زمان راه‌اندازی تاکنون، به‌روز بودن در حوزه تکنولوژی از اولویت‌های فولاد مبارکه بوده است و در سی سال اخیر هم رویکردهای مختلفی درخصوص موضوع تکنولوژی اتخاذ کرده است. از حدود سال‌های ۹۴ تا ۹۵ متناسب با رویکردهای جدیدی که در حوزه مدیریت تکنولوژی به‌صورت تئوریک و آکادمیک وجود داشته است و با استفاده از مشاوران زبده، مفهومی را در قالب سیستم مدیریت تکنولوژی در فولاد مبارکه تعریف کردیم که شامل فرایندها و گردش‌کارهای مختلفی است و در همین سیستم واحدهای مختلف وظایف متنوعی دارند؛ به‌طور مثال، واحدهای مهندسی کارخانه، تحقیق و توسعه (R&D)، دفاتر فنی تولید هرکدام نقش خود را در سیستم مدیریت تکنولوژی ایفا می‌کنند.

واحد مهندسی صنایع هم به‌عنوان بخشی از این سیستم وظایفی بر عهده دارد. ما از ابزاری تحت عنوان ارزیابی تکنولوژی استفاده می‌کنیم که متناسب با درخت تکنولوژی در زنجیره تولید فولاد مبارکه و درجه و رتبه تکنولوژی خطوط مختلف و با همراهی و همکاری دوستان در واحدهای مختلف ارزیابی و شناسایی می‌گردد و متناسب با جایگاه هرکدام از این تکنولوژی‌ها در ماتریس ارزیابی، اقدامات متناسب با آن تعریف می‌شود. در مقایسه با تکنولوژی‌های جایگزین، به تکنولوژی فعلی امتیاز می‌دهیم و ارزیابی می‌کنیم و متناسب با رتبه و درجه‌ای که کسب می‌کنند، برنامه عملیاتی تعریف می‌کنیم. بعضی از تکنولوژی‌ها در جایگاهی قرار دارند که نیازمند جایگزینی هستند و بعضی از تکنولوژی‌ها نیاز به بهبود و بهینه‌سازی دارند که متناسب با آن پروژه تعریف می‌شود. پروژه‌های جایگزین پروژه‌های سرمایه‌گذاری بسیار بزرگی هستند، ولی پروژه‌های بهبود می‌تواند در قالب TQ انجام شود و آن تکنولوژی به‌روز شود و بهبود پیدا کند. در حال حاضر، در مهندسی صنایع به دوستانی کمک می‌کنیم که جایگاه تکنولوژی را در ماتریس تکنولوژی مشخص کنند و با هماهنگی‌های خودشان فعالیت‌های موردنظر انجام می‌شود تا تکنولوژی به‌روز شود.

در مهندسی صنایع جمع‌آوری و تحلیل اطلاعات شرکت‌های رقیب هم مهم است. می‌توانید با مقایسه شرایط فولاد مبارکه با رقبای خارجی یک ارزیابی نسبی داشته باشید؟

یکی از موضوعاتی که در مهندسی صنایع به آن پرداخته می‌شود بهینه‌کاوی یا مقایسه با شاخص‌ها و بنچ‌مارک‌های دنیاست. یکی از وظایف ما جمع‌آوری همین مقادیر بهینه است. ما از رفرنس‌ها و مراجع مختلف این اطلاعات را می‌گیریم و با شاخص‌هایی که داریم مقایسه می‌کنیم؛ به‌عنوان مثال، میزان مصرف آب و برق و گاز را در اختیار نواحی تولیدی قرار می‌دهیم و متناسب با این مقادیر و این بنچ مارک‌ها مقایسه‌های لازم صورت می‌گیرد و جایگاه آن‌ها مشخص می‌شود تا در صورت لزوم، پروژه‌های بهبود تعریف شود؛ مثلاً در حوزه مصرف آب، ما جزو شرکت‌هایی هستیم که بالاتر از استانداردهای جهانی هستیم.

 

دیدگاهتان را بنویسید