251717

بوی عید در بازار فولاد

دنیای معدن: پایان سال و آغاز تعطیلات موجب عقب‌‌‌نشینی مشتریان آهن اسفنجی در رینگ فیزیکی شد، از این‌رو کمترین میزان عرضه و تقاضا برای این محصول طی دوسال اخیر در روز ۱۹ اسفند رقم خورد و کاهش قیمت آهن اسفنجی در رینگ فیزیکی ادامه دارد. پیش‌بینی می‌شود در سال جدید با وصل شدن مجدد گاز واحدهای تولیدی و بازگشت شرایط به حالت عادی میزان تولید افزایش یابد و با توجه به نبود مشتری این بازار در رکودی سنگین فرو رود.

به گزارش دنیای معدن، بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران نشان می‌دهد که معاملات آهن اسفنجی در روز شنبه ۱۹اسفندماه نسبت به ‌روز معاملاتی هفته گذشته با کاهش قیمت همراه بوده است. افزایش انتظارات تورمی و ورود نرخ ارز آزاد به کانال ۶۰‌هزار تومان به عنوان مهم‌ترین مولفه موثر بر اوج‌‌‌گیری قیمت‌ها نتوانسته است قیمت آهن اسفنجی در بازار فیزیکی را همچون سایر محصولات زنجیره فولاد تحت‌تاثیر قرار دهد. محدودیت گاز برای واحدهای احیای مستقیم از ابتدای آذرماه سال‌جاری موجب شد تا فعالیت کارخانه‌‌‌های تولید آهن اسفنجی با چالش مواجه شود و از این‌رو میزان تولید نخستین محصول زنجیره فولاد کاهش یافت و از آنجا که میزان تقاضا بر عرضه پیشی گرفته بود قیمت این محصول طی چند ماه متوالی روند صعودی را در پیش گرفته بود.

نزدیک شدن به پایان سال و همچنین آغاز تعطیلات نوروز و ماه مبارک رمضان موجب کاهش فعالیت واحدهای تولیدی خواهد شد و از طرفی در سال جدید شرایط انرژی و گاز کارخانه‌‌‌های تولیدکننده آهن اسفنجی به حالت عادی بازمی‌گردد و مجددا میزان تولید و عرضه این محصول افزایش خواهد یافت، اما تقاضایی در بازار داخل وجود ندارد و به عبارت بهتر در این بازار عرضه از تقاضا فراتر خواهد رفت. با ادامه روند صعودی نرخ دلار در بازار آزاد نیز پیش‌بینی می‌شود که قیمت آهن اسفنجی در سال جدید با افزایش قیمت همراه باشد و با توجه به نبود مشتری رکود احتمالی در این بخش دور از انتظار نیست.

رینگ صنعتی بورس‌کالا در روز ۱۹ اسفندماه میزبان ۴۰‌هزار تن آهن اسفنجی بود که این میزان با استقبال ۲۸‌هزار تنی مواجه شد و در نهایت ۲۷‌هزار و ۵۰۰تن از این محصول با میانگین قیمت ۱۳‌هزار و ۲۰۱تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفت. بررسی تالار صنعتی نشان می‌دهد که با ادامه قطعی گاز در واحدهای احیای مستقیم و با نزدیک شدن به پایان سال میزان عرضه آهن اسفنجی در این بازار نسبت به هفته گذشته حدود ۲۲.۵‌درصد کاهش یافته و به عبارت بهتر کمترین عرضه آهن اسفنجی طی دوسال اخیر رقم خورده است. میانگین قیمت معاملات این محصول نیز در روز ۱۹اسفند نسبت به‌ روز معاملاتی هفته گذشته ۱.۵‌درصد کاهش را به ثبت رسانده است.

افزایش انتظارات تورمی ناجی نوردکاران شد

افزایش نرخ ارز در بازار آزاد  و ورود به کانال قیمتی ۶۰‌هزار تومان باعث شد تا رینگ مقاطع طویل فولادی در بازار آزاد و بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران از رکود سنگینی که در آن به دام افتاده بود خارج شود و افزایش تمایل به خرید این محصولات بر قیمت نهایی فروش آن افزود. رکود ساخت‌وساز و مسکن از ابتدای سال‌جاری شرایط بازار مقاطع طویل را در تنگنا قرار داده بود که در این میان اوج‌‌‌گیری قیمت دلار در بازار آزاد به عنوان ناجی این صنعت ظاهر شد.

بررسی بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران نشان می‌دهد که در روز چهارشنبه ۱۶اسفندماه حدود ۱۳۶‌هزار و ۸۸۳تن میلگرد عرضه شد که با تقاضای ۱۵۸‌هزار و ۵۸۲تنی مواجه شد و از این میزان با احتساب ۸۹‌هزار و ۵۲تن انواع میلگرد مورد معامله قرار گرفت. بررسی بازار صنعتی نشان می‌دهد که در روز مورد بررسی نسبت تقاضا به عرضه ۱.۴‌درصد بوده و در نهایت ۸۰‌درصد میلگردهای ارائه‌شده به فروش رسیده است. میلگردهای عرضه‌شده در بازه قیمتی ۲۲‌هزار و ۷۷۸تومان تا ۲۴‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم معامله شدند که در نهایت میانگین قیمت معاملات روز ۱۶اسفندماه حدود ۲۴‌هزار و ۹۶۲تومان به ازای هر کیلوگرم به ثبت رسید. بررسی بازار فیزیکی میلگرد در روز ۱۶اسفندماه نشان می‌دهد که میزان رقابت نسبت به میانگین قیمت پایه میلگرد در مقایسه با معاملات روز ۹ اسفندماه ۳.۴‌درصد رشد داشته و تغییر قیمت میلگرد نسبت به هفته معاملاتی پیشین (۹ اسفند) نیز با افزایش ۲.۸درصدی همراه بوده است. 

افزایش نرخ ارز در هفته‌‌‌های پایانی سال برای بخش فولاد شرایط مطلوبی را رقم زده و این موضوع موجب شده است تا مشتریان میلگرد پا به عرصه رقابت بگذارند و از این‌رو بازار فیزیکی بورس‌کالا شاهد معاملات ۸۰درصدی بوده است. از طرفی افزایش نرخ ارز تاثیر مستقیم خود را بر قیمت شمش به عنوان ماده اولیه میلگرد گذاشته است. بنابراین افزایش قیمت مقاطع طویل در رینگ صنعتی دور از انتظار نبود. همچنین افزایش بهای فروش شمش فولاد در معاملات دوهفته اخیر رینگ فیزیکی بورس‌کالای ایران و نوسانات نرخ ارز مشتریان مقاطع طویل واقعی نیستند و خرید از بورس‌کالا و فروش در بازار آزاد با قیمت‌های بالاتر به سود این صنعت و صنایع پایین‌دستی این بخش خواهد بود. این در حالی است که در همین زمان میلگرد در بازار آزاد تهران تحت‌تاثیر افزایش نرخ ارز به کانال قیمتی ۲۷‌هزار تومان صعود کرده بود و به این ترتیب خرید میلگرد از رینگ فیزیکی بورس‌کالا در این محدوده قیمتی کاملا قابل توجیه بود.

 

دیدگاهتان را بنویسید