تولید برق پاک و استفاده از آبهای نامتعارف؛ فولاد خوزستان در مسیر فولاد سبز و حفاظت از محیط زیست
دنیای معدن: در سفر دو روزه هیات دولت به خوزستان که روزهای سوم و چهارم بهمنماه سال جاری صورت گرفت، شرکت فولاد خوزستان دو رویداد بزرگ را رقم زد، کلنگزنی احداث نیروگاه ۲۰۰ مگاواتی گتوند با حضور وزیر نیرو و امضای تفاهمنامه با آبفا خوزستان در حضور استاندار به منظور بهرهبرداری از آبهای نامتعارف با هدف کاهش برداشت آب خام. در سالهای اخیر ناترازیهای انرژی به ویژه برق باعث کاهش تولید و به تبع آن درآمد و سودآوری صنایع شده است.
به گزارش دنیای معدن، فولاد خوزستان هم از این قاعده مستثنی نبوده است و هر سال با تنگتر شدن حلقهی محدودیتها، بخشی از تولید برنامهریزی شده و درآمدش را علیرغم آماده به کاری تجهیزات از دست داده است.
تابستان امسال شرکت فولاد خوزستان ۷۵۰ هزار تُن تولید معادل ۱۶ هزار میلیارد تومان برنامهریزی شده را به واسطهی محدودیتهای برقی از دست داد. این رقم از سال ۱۴۰۰ الی ۱۴۰۲ یک میلیون و ۵۵۰ هزار تُن معادل ۸۶۹ میلیون دلار بود. تبعات مستقیم ضرر و زیان به سهامداران، زنجیره ارزش فولاد و تامینکنندگان و کارکنان مجموعه وارد میشود و ضرری که در ادامه خود را نشان میدهد در صنایع پاییندستی مانند ساختمانی، لوازم خانگی و خودروسازی است. البته نباید از صادرات و ارزآوری هم غافل شد.
شرکت فولاد خوزستان به منظور جبران بخشی از ناترازی انرژی برق و با هدف پایداری شبکه برق سراسری اقدام به احداث نیروگاه سیکل ترکیبی و ۶۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در سه فاز دویست مگاواتی کرده است. نیروگاه خورشیدی در رستهی نیروگاه با انرژی پاک قرار دارد و علاوه بر تولید برق از انرژی خورشید، به میزان قابل توجهی از مصرف گاز کاسته میشود.
این رویکرد در واقع حرکت به سمت تولید فولاد سبز محسوب میشود. فاز اول نیروگاه در شهرستان بهبهان با سرمایهگذاری نزدیک به صد میلیون یورو آغاز شد و به گفتهی مدیر پروژه از دو ماه گذشته تا به امروز با پیشرفت ده درصدی مواجه بوده است. البته فاز سوم نیروگاه در چند هفتهی آینده وارد فاز اجرایی میشود. سازگاری با محیط زیست،منبع انرژی تجدید پذیر، کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی، طول عمر زیاد، کاهش انتشار گازهای گلخانهای و تولید برق در مناطق دورافتاده مزایایی هستند که استفاده از نیروگاه خورشیدی را توجیه میکند.
این پایان کار نبود و شرکت فولاد خوزستان به منظور کاهش برداشت آب متعارف، تفاهمنامهای با آبفای خوزستان در حضور استاندار به امضا رساند که در صورت اجرایی شدن، فاضلاب شرق اهواز از سوی شرکت خریداری شده و پس از تصفیه مورد استفاده قرار میگیرد. پیامد زیستمحیطی این فعالیت جلوگیری از ورود فاضلاب به رودخانه کارون است.
با توجه به خشکسالی های پی در پی و کاهش نزولات آسمانی، استفاده از آبهای نامتعارف باتوجه به محدودیت منابع آبی کشور در بحث مدیریت خشکسالی موثر و کارآمد است. پیش از این، اولین پروژه بازچرخانی پساب صنعتی کشور، تیرماه سال گذشته در شرکت فولاد خوزستان به بهرهبرداری رسید. این پروژه با سرمایهگذاری ۷.۲ میلیون یورو و ۴۴۳ میلیارد ریال با هدف بازیافت پساب صنعتی، کاهش برداشت آب خام از کارون، بهینهسازی مصرف آب با ظرفیت تولید ۷۵۰ مترمکعب آب RO با راندمان ۸۵ درصد و مواد اولیه مصرفی پساب خروجی از تصفیهخانه فاضلاب صنعتی به میزان ۹۰۰ مترمکعب طراحی و اجرا شد. شرکت فولاد خوزستان اولین شرکت فولادی است که پسابهای صنعتی خود را وارد سیکل بازچرخانی نمود.
شرکت فولاد خوزستان در طول چهار دهه تولید پایدار، همواره به محیط زیست پیرامون پایبند بوده است. طرحهای بسیاری تا به امروز به منظور حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار تعریف و اجرا کرده است. بزرگ ترین عرضهکنندهی شمش فولادی کشور با تکیه بر مدیران کارآمد و سرمایه انسانی متخصص و متعهد، تهدیدها را به فرصت تبدیل میکند و ارادهی فولادین سرلوحهی عبور از سختیهاست. تنها شرکتی ایرانی در میان بنگاههای اقتصادی جمهوری اسلامی که دو مرتبه از سوی آمریکا در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۴ تحریم شد ولی خللی در تولید و توسعه مجموعه به وجود نیامد. با به سرانجام رسیدن طرحهای نیروگاهی و بازچرخانی آب، در کنار پروژههای توسعهای، در افق ۱۴۱۰ تولید شرکت فولاد خوزستان به ۱۳ میلیون و ششصد هزار تُن یعنی سهم ۲۵ درصدی فولاد کشور میرسد و جایگاهش را در بازارهای داخلی و بینالمللی مستحکم میکند.
دیدگاهتان را بنویسید