افزایش هزینهها و کاهش کشش بازار، زنجیره تولید را تحت فشار قرار داده است؛
چالش قیمتی در بازار فولاد
دنیای معدن- نسیم نوحه خوان : بخش فولاد شرایطی را سپری میکند که افزایش نرخ ارز و هرینه حمل و رشد بهای انرژی موجب افزایش قیمت انواع محصولات فولادی شده است.
به گزارش دنیای معدن، این موضوع در حالی رخ میدهد که بازار کشش افزایش بیش از این قیمتها را ندارد و در ادامه گرمشدن هوا و ثبات نرخ ارز در بازار میتواند تا حدودی مانع از ادامه رشد قیمتها در زنجیره فولاد شود.
در حال حاضر بازار فولاد در وضعیتی قرار دارد که دو مولفه متضاد در حال تلاقی و نزدیکی به هم هستند. عامل اول میزان کشش بازار است، چراکه قیمت انواع محصولات زنجیره فولاد در حال افزایش است و بازار، کشش این اوجگیری را ندارد. به عبارت بهتر بازار ظرفیت کشش قیمت شمش با بهای بیش از ۳۰هزار تومان را ندارد و در ادامه قیمت تختال با قیمت ۳۵هزار تومان، ورق ۴۵هزار تومان و میلگرد ۳۵هزار تومان به ازای هر کیلوگرم فراتر از ظرفیت بازار است و سقف قیمت محصولات زنجیره فولاد در بازار به حساب میآیند.
مولفه دوم، افزایش هزینه تولید در واحدها و کارخانههای فولادی است. حملونقل، انرژی و حقوق و دستمزد ازجمله عوامل موثر بر رشد هزینه تولید هستند. بهعنوان مثال، بهای گاز مصرفی در واحدهای صنعتی و فولادی در بهمنماه امسال ۱۷۲درصد نسبت به خردادماه ۱۴۰۳ افزایش داشته و از طرفی هزینه حمل نیز ۲۵درصد افزایش یافته است و با نزدیک شدن به پایان سال موضوع افزایش حقوق و دستمزد کارگران واحدهای تولیدی مطرح میشود که به طور کلی موضوع افزایش هزینه تولید در کنار رشد نرخ ارز و اثر آن بر قیمتگذاری محصولات زنجیره موجب میشود که افزایش قیمت در کل زنجیره به صورت تکاثری رخ دهد و شرایط در بازار فولاد در همه حوزهها، از تولید گرفته تا حجم تقاضا و فروش، با چالشها و مشکلات جدی مواجه شود.
تغییر وضعیت بازار جهانی فولاد
با افزایش دمای هوا و نزدیک شدن به فصل گرما براساس فرمول قیمتگذاری وزارت نفت، بهای گاز در بازار جهانی کاهشی میشود که این موضوع بر قیمتگذاری گاز در بازار داخلی نیز تاثیر مستقیم میگذارد و این موضوع موجب کاهش قیمت آهن اسفنجی به عنوان محصول نخست زنجیره فولاد میشود و در مقابل تولید و عرضه شمش افزایشی میشود، اما این موضوع به آن معنا نیست که قیمت شمش با افت همراه شود؛ چراکه هزینه حمل، دستمزد و حقوق و نرخ برق در آینده افزایشی است. اما قیمت ورق و میلگرد در بازار با افزایش عرضه کاهش مییابد و همه این تغییرات قیمتی به ثبات نرخ ارز بستگی دارد. در حال حاضر اقتصاد ایران در وضعیت رکود تورمی قرار دارد که این شرایط بر همه صنایع فعال تاثیر مستقیم میگذارد و در ادامه باید منتظر کاهش سرمایهگذاریها و افزایش مالیات بود و دید که تا چه میزان صنعت فولاد را تحتتاثیر قرار میدهد.
بازار جهانی فولاد در حال تجربه شرایط جدید است؛ چراکه تحریمهای آمریکا روال سابق را به هم زده است. قیمت شمش در چین به کف رسیده و در آمریکا رو به افزایش است و بهای ورق گرم و میلگرد در اروپا روند کاهشی را در پیش گرفته است و این روند تا یکماه آینده ادامه دارد و مکزیک و کرهجنوبی با تحریمهای جدید آمریکا به جمع صادرکنندگان فولاد در دنیا اضافه شدهاند.
رونق در رینگ فیزیکی شمش
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران در هفته پایانی بهمنماه نشان میدهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از۹۸ درصد در چهارمین هفته بهمنماه به ۹۷درصد کاهش داشته است که یک درصد افت را گزارش میکند. بررسیها نشان میدهد که حجم عرضه این محصول میانی فولادی در روز ۲۹بهمنماه ۱۴۰۳ نسبت به هفته گذشته ۱۲درصد افزایش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه ۲۹بهمنماه نشان میدهد بورسکالا میزبان عرضه ۱۳۰هزار و ۹۷۰تن شمش بود که با توجه به تقاضای ۱.۷برابری نسبت به عرضه، ۹۷درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه ۲۹بهمنماه ۲۸هزار و ۴۱۸تومان به ازای هر کیلوگرم بود که کاهش ۱.۴درصدی را نسبت به هفته گذشته گزارش میکند.
بررسی رینگ فیزیکی هم نشان میدهد که میزان عرضه و معاملات در روز 29بهمنماه نسبت به هفته گذشته به ترتیب 12درصد و 10درصد افزایش داشته است. قیمت پایه تعیینشده برای عرضههای شمش در بازه 25هزار و 65تومان تا 28هزار و 49تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد. میانگین قیمت پایه شمش در روز معاملاتی 29بهمنماه 26هزار و 557تومان به ثبت رسید.
شمش با میانگین قیمت 26هزار و 557تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات ارزشافزوده شمش 27هزار و 500تومانی به ازای هر کیلوگرم به واحدهای نورد میرسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به 31هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد. اما با توجه به خریدهای اعتباری در رینگ فیزیکی، میلگرد در بازار آزاد با قیمت 30هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه میشود و با توجه به رکود ساختوساز و افزایش قیمتها عملا میلگرد مشتری ندارد و باید منتظر رینگ فیزیکی بیرمق مقاطع طویل در پایان هفته بود. همچنین بررسی رینگ فیزیکی بورسکالای ایران نشان میدهد روز یکشنبه 28بهمنماه 111هزار تن آهن اسفنجی در این بازار عرضه شد که با توجه به ثبت تقاضای 1.1برابری نسبت به عرضه، 96.5درصد از حجم عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون هر کیلوگرم آهناسفنجی در معاملات اخیر نسبت به هفته گذشته 1.2درصد کاهش داشت و به 16هزار و 610تومان رسید. قیمت میانگین موزون معاملات آهن اسفنجی در هفته گذشته 16هزار و 815تومان به ازای هر کیلوگرم بود. بررسیها نشان میدهد که محدودیتهای برق و گاز تقاضا برای آهن اسفنجی را کاهش داده است.
دیدگاهتان را بنویسید