سایه ناترازی بر بازار شمش
دنیای معدن - نسیم نوحه خوان : با کاهش حجم عرضه شمش در تالار صنعتی و معدنی بورسکالا به دلیل قطعی زودهنگام برق در واحدهای تولیدی، معاملات ۲۶درصدی شمش بورسی ثبت شد؛ از اینرو بازار فیزیکی بیرمق شاهد کاهش قیمت شمش طی دوهفته اخیر بود که این موضوع بر قیمتگذاری میلگرد نیز اثر مستقیم میگذارد. بازار فولاد منتظر نتیجه مذاکرات است تا بتواند سمت و سوی خود را پیدا کند.
به گزارش دنیای معدن، بررسی معاملات تالار فیزیکی بورسکالای ایران نشان میدهد، معاملات شمش در این تالار طبق پیشبینیها در وضعیت ضعیفی انجام میشود که این موضوع به دلیل اختلاف قیمت پایه این محصول میانی زنجیره فولاد در رینگ فیزیکی با بازار آزاد رقم میخورد. در حال حاضر این تفاوت قیمت به حدی رسیده است که حتی عرضههای اعتباری نیز نمیتوانند تقاضای این طیف از بازار را اقناع کنند. به طور کلی تالار صنعتی بورسکالا باید منتظر نتیجه مذاکرات طی هفتههای آینده باشد یا اینکه اصلاحاتی در شیوه کنونی قیمتگذاری محصولات زنجیره فولاد بهویژه شمش اعمال شود. در وضعیت کنونی شیوهنامه حاکم بر بورسکالا اجازه ورود تقاضای موثر بازار با این نوع تعیین قیمت را نمیدهد.
از طرفی این صنعت همچنان با معضل قطعی برق دستوپنجه نرم میکند و پیش از گرم شدن هوا محدودیتهای برقی آغاز و این موضوع موجب شده است تا حجم عرضهها به سمت محدودیت پیش برود، این در حالی است که کاهش تقاضا نیز عرضهکنندههای بزرگ را به سمت کانالیزه کردن عرضه هدایت کرده است. عرضههای اعتباری در تمام زنجیره دیده میشود و این روند اجازه نزدیک شدن قیمت محصولات فولادی عرضهشده در بورسکالا به بازار آزاد را نمیدهد. از یکسو قیمتها در بورسکالا افزایشی باقی میماند و مشتریان محصولات خریداریشده خود در بازار صنعتی بورسکالا را در بازار آزاد زیر قیمت عرضه میکنند. این روند فاصله قیمتی بورسکالا با بازار را عمیقتر میکند و این اختلاف قیمت باعث عقبنشینی تقاضا و محدود شدن عرضهها شده؛ چراکه حجم خریدها کاهش یافته است.
در ادامه وضعیت فعلی قیمت و تقاضا همراستا با قطعی برق حجم عرضه را کاهش میدهد. رکود در بخش مسکن و ساختوساز موجب کاهش تقاضا برای میلگرد بورسی شده و این موضوع بازار شمش را با چالش تقاضا مواجه کرده است. از طرف دیگر قطعی برق عرضه شمش را در تنگنا قرار داده است و به طور کلی تولیدکننده شمش با مشکل تولید و فروش مواجه است. در نهایت موضوع نقدینگی مطرح میشود که یک چالش اساسی در زنجیره فولاد به حساب میآید. در حال حاضر تولید فولاد میانی عملا کار سادهای نیست.
محصولات زنجیره فولاد ظرفیت زیادی برای کاهش قیمت ندارند و قیمت پایه شمش در اردیبهشت سال گذشته در کانال ۲۰هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به ثبت رسیده بود. قیمت ارز مبادلهای نیز در کانال ۶۱هزار تومان بود که در حال حاضر نرخ دلار مبادله در محدوده ۶۹هزار تومان است. در چنین شرایطی هزینه تولید ۴۵درصد افزایش یافته است، بنابراین قیمت پایه شمش کمتر از ۲۸ هزارتومان به ازای هر کیلوگرم و آهن اسفنجی کمتر از ۱۶هزار تومان و میلگرد کمتر از ۳۳هزار تومان برای تولیدکننده صرفه افتصادی ندارد. بازار آزاد منتظر روزی است که قیمتها به سطح نرخهای بورسکالا برسد؛ هرچند بورسکالا این قیمتها را برنمیتابد.
موضوع انرژی و وضعیت برق واحدهای تولیدی در هفتههای آینده تعیینکننده زنجیره فولاد است که با توجه به وضعیت گرمای هوا تاثیر این موضوع در خردادماه امسال مشاهده میشود. تا دوماه آینده نتیجه مذاکرات نیز مشخص میشود و در صورت توافق ساختوساز مسکن رونق مییابد و میزان تقاضا افزایشی و تالار صنعتی محصولات فولاد پررونق میشود. به طور کلی فارغ از نتیجه مذاکرات یا نرخ ارز باید به موضوع انرژی و اثر آن بر تولید توجه ویژه شود.
افت قیمت شمش بورسی
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران در روز دوشنبه هشتم اردیبهشتماه نشان میدهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از 25درصد در هفته اول اردیبهشتماه به 26درصد افزایش داشته است که یک واحد درصد رشد را گزارش میکند. بررسیها نشان میدهد که حجم عرضه این محصول میانی فولادی در روز هشتم اردیبهشتماه 1404 نسبت به هفته گذشته 0.04درصد افزایش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه هشتم اردیبهشتماه نشان میدهد، بورسکالا میزبان عرضه 310هزار و 925تن شمش بود که با توجه به تقاضای 0.4برابری نسبت به عرضه، 26درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه هشتم اردیبهشتماه 28هزار و 551تومان به ازای هر کیلوگرم بود که کاهش 3.5درصدی را نسبت به هفته نخست ماه جاری گزارش میکند.
همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان میدهد که میزان عرضه و معاملات در روز هشتم اردیبهشتماه نسبت به هفته گذشته به ترتیب 0.04درصد و 2.6درصد افزایش داشته است. قیمت پایه عرضههای شمش در بازه 26هزار و 850تومان تا 29هزار و 905تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد. میانگین قیمت پایه شمش 28هزار و 377تومان به ثبت رسید که نسبت به هفته گذشته 1.4درصد افت را گزارش میکند.
شمش با میانگین قیمت 28هزار و 551تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات ارزشافزوده شمش 29هزار و 500تومانی به ازای هر کیلوگرم به واحدهای نورد میرسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به 31هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد. اما با توجه به خریدهای اعتباری در رینگ فیزیکی میلگرد در بازار آزاد با قیمت 32هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه میشود و با توجه به رکود ساختوساز و افزایش قیمتها عملا میلگرد مشتری ندارد و باید منتظر رینگ فیزیکی بیرمق مقاطع طویل در پایان هفته بود.
دیدگاهتان را بنویسید