پروژه بزرگ مس جانجا؛ نماد توسعه معدنی سیستان و بلوچستان
دنیای معدن: کشف ذخیره قابل توجه مس در خاک استان سیستان و بلوچستان توجهات بسیاری را به سمت جنوب شرقی کشور کشانده و شرکت توسعه معادن و صنایع مس جانجا در آیندهای نزدیک به یکی از بزرگترین شرکتهای تولیدکننده مس تبدیل خواهد شد.
به گزارش دنیای معدن، از همین رو، شرکتهای مطرح و بزرگ معدنی و صنعتی کشور گرد آمده و با تشکیل یک کنسرسیوم به رهبری شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات فعالیتهای اکتشافی، استخراج و بهره برداری از معدن مس جانجا را کلید زدند. سهامداران شرکت، سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، معدنی و صنعتی چادرملو، معدنی و صنعتی گل گهر، بینالمللی توسعه صنایع و معادن غدیر، معدنی و صنعتی گهر زمین و تجلی توسعه معادن و فلزات هستند.
سرمایه گذاری مورد نیاز پروژه برابر با ۴۰۰ میلیون یورو پیشبینی شده است.
بر اساس مطالعات اولیه، ذخیره قابل برداشت از این معدن ۳۱۲ میلیون تن با عیار متوسط ۰.۲۶ درصد مس است و به مدت ۲۵ سال به منظور تولید ۱۳۰ هزار تن کنستانتره مس در سال در اختیار سهامداران قرار گرفته است.
فعالیتهای انجام شده
در سالی که گذشت، پروانه بهره برداری شرکت توسعه معادن و صنایع مس جانجا دریافت شد و میزان باطله برداری به صورت تجمعی برابر با ۱.۳ میلیون متر مکعب بود و به طور همزمان عملیات حفاری اکتشافی به میزان ۲۲،۸۵۴ متر انجام شد.
برنامهریزی جهت حفاریهای بیشتر در سال ۱۴۰۳ انجام شده و چندی پیش، ماشین آلات جدید تامین و به محل معدن وارد شد. در مرحله بعد، فعالیت اجرایی پیمانکار تغلیظ آغاز شده و امور عملیاتی جهت تامین بخشی از آب مورد نیاز در حال انجام است.
یکی از نکات مهم این است که محل اجرای پروژه مجتمع مس جانجا در شهرستان زابل استان سیستان و بلوچستان واقع شده و موجب اشتغالزایی قابل توجه ۱،۰۰۰ نفری به طور مستقیم و ۵،۰۰۰ نفری به طور غیرمستقیم خواهد شد. هم اکنون نیز نیروهای بومی در اجرای عملیات آن مشغول به فعالیت هستند و بدین ترتیب، علاوه بر توسعه اجتماعی و فرهنگی، به معیشت مردم منطقه و بهبود وضعیت اقتصادی و رفاهی کمک شایانی شده است.
پیش به سوی توسعه معدنی منطقه
معدن مس جانجا یک معدن در تراز جهانی به شمار میرود و میتوان از آن به عنوان یکی از بزرگترین معادن در حوزه مس کشور نام برد. در واقع استان سیستان و بلوچستان با قرار داشتن بر روی کمربند فلزی و معدنی جهان که از صربستان تا پاکستان ادامه دارد، یکی از استانهای بزرگ معدنی کشور محسوب میشود.
توسعه اقتصادی و افزایش اشتغال و رفاه برای مردم منطقه از مهمترین اثرات اجرای طرح در این منطقه کمبرخوردار کشور به شمار میرود و امید است با تکمیل و راهاندازی آن، چهره سیستان و بلوچستان در سالهای آینده متفاوت از اکنون باشد.
همانطور که عنوانشد رهبری شرکت جانجا بر عهده توسعه معادن و فلزات (ومعادن) قرار دارد و شرکتهای تابعه این مجموعه نیز در اجرای پروژه دخیل هستند.
شرکت معدن کار باختر عهدهدار عملیات باطلهبرداری گردیده و در حال حاضر قرارداد باطلهبرداری برای ۲۰ میلیون متر مکعب فاز اول، با آن شرکت منعقد شده است. معدن کار باختر نیز به سرعت دست به کار شده و به تازگی فعالیت خود را با خرید ۱۵ دستگاه تراک ۱۲۰ تنی آغاز کرده است. ضمن آن که عملیات حفاری نیز از طریق شرکت کاسپین راد پادیر در حال انجام است.
طبق تعهدات، احداث کارخانه ۱۳۰ هزار تنی مس شرکت توسعه معادن و صنایع مس جانجا تا سه سال آینده تکمیل خواهد شد و هم منطقه و هم سهامداران میتوانند از منافعی که ایجاد میشود، بهرهمند شده و ثروتآفرینی مطلوبی را برای جامعه بهدنبال خواهد داشت.
دیدگاهتان را بنویسید