خوشیمنی گشایش صادراتی فولادیها و الزامات آن
دنیای معدن-مهدی درخشان و علیاکبر فلاحتی / کارشناسان بازار و صنعت فولاد: در پی ابلاغ لغو محدودیتهای صادراتی زنجیره ارزش محصولات صنایعمعدنی از تاریخ ۱۶مهرماه سالجاری، علاوه بر رفع تمام محدودیتهای صادراتی این محصولات برای تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی واجد شرایط، دیگر نیازی به معرفی واحدهای مجاز به صادرات که پیش از این الزام بود، وجود ندارد.
به این ترتیب هر شخص حقیقی و حقوقی که شرایط قانونی لازم منطبق با مقررات جاری صادرات جمهوری اسلامی ایران را داشته باشد، میتواند نسبت به صادرات هر محصول صنایع معدنی اقدام کند.
تسهیلگری در فرآیند صادرات، حضور فعال و مستمر در بازارهای جهانی و برقراری و حفظ تعامل سازنده و مدبرانه اقتصادی با جهان نهتنها تولید داخل را رونق میبخشد، بلکه توسعه صنایع معدنی را آسانتر میکند و ارز حاصل از این صادرات که وارد کشور میشود، منتج به بهبود اقتصاد خواهد شد که عامل تعیینکنندهای در سطح رفاه و رضایتمندی عمومی است. از سوی دیگر توسعه صنایع بهمنزله توسعه زیرساختها، گسترش امکانات و صدالبته خلق فرصتهای شغلی متنوع و جدیدی است که در نهایت موجب تقویت بنیه اقتصادی کشور خواهد شد. نگاشتن از اهمیت صادرات، مزایای اقتصاد پویا و اثرات مطلوب و ارزشآفرین و همچنین لغو محدودیتهای صادراتی مجالی وسیع میطلبد که در این مقال نمیگنجد.
هدف نگارندگان اشارهای گذرا به چند نکته حائز توجه در پی این تصمیم مهم است که در رونق، توسعه و تعالی صادرات محصولات صنایع معدنی میتواند منشأ اثر واقع شود. تعدادی از کارشناسان و متخصصان این حوزه، نکتهای را مورد توجه قرار دادهاند که حائز اهمیت است. در بورسکالا، بهای نیمایی ارز در تعیین قیمت پایه مبنا قرار داشته و حال آنکه ارز حاصل از صادرات میتواند با نرخ آزاد به کشور بازگردد. به عبارت دیگر در شرایطی که شاهد اختلاف نزدیک به ۱۶درصدی بین ارز نیمایی و آزاد هستیم، در فرآیندهای صادراتی احتمال دونرخی شدن عایدی ریالی حاصل از صادرات بین تولیدکنندگان و تجار مطرح میشود که ضرورت دارد بهمنظور اهمیت حمایت از تولید، راهکاری عملی و اجرایی برای حل این چالش اندیشیده شود.
تفاوت نرخ داخلی و جهانی زنجیره ارزش صنعت فولاد
در این فراز نگاهی کلی به اثرات لغو محدودیتها در حوزه صنعت فولاد خواهیم کرد. درحال حاضر، قیمت کنسانتره و گندله ایران اختلاف قابلملاحظهای با قیمتهای جهانی دارد و برای خریداران خارجی فاقد جاذبه است. کاهش اختلاف نرخ داخلی با قیمتهای جهانی نیازمند توجه، برنامهریزی و تدبیر است تا امکان حضور در بازارهای صادراتی و رقابت برای این محصولات فراهم آید. با توجه به قیمت میلگرد در داخل و پایین بودن نرخ آن نسبت به بهای جهانی، در حال حاضر این کالا جاذبه صادراتی مطلوبی دارد و کاملا رقابتپذیر است؛ هرچند این وضعیت با لغو محدودیتهای صادراتی سایر محصولات بالادستی زنجیره فولاد مانند کنسانتره و گندله موقتی است و پس از مدتی شاهد نزدیکتر شدن قیمت داخل به قیمت جهانی خواهیم بود.
از دیگر محصولات فولادی میتوان به ورق گرم اشاره کرد. ورق نورد گرم ایران نسبت به سیایاس و ترکیه قیمت مناسبتری دارد و به قیمت بازار چین بسیار نزدیک است و با اتخاذ تمهیداتی بهخوبی توانایی رقابت در بازار جهانی را دارد. در پایان لازم به ذکر است که لغو محدودیتهای صادرات محصولات معدنی میتواند نتایج مطلوب اقتصادی و صنعتی به دنبال داشته باشد؛ منوط به اینکه تدابیر و پیشبینیهای لازم متناسب با شرایط خاص هریک از محصولات اندیشیده و به کار گرفته شود تا بهموازات بهرهمندی از منافع صادرات، توازن زنجیره تولید داخل نیز دچار اختلال نشود و شرایطی فراهم آید که صنایع داخل خود را هرچه بیشتر با قواعد بازار جهانی منطبق کرده و از این طریق پویایی و ثبات بهتری را تجربه کنند.
دیدگاهتان را بنویسید