242419

هشدار دانشمندان درباره نابودی اکوسیستم بر اثر استخراج مواد معدنی در اعماق اقیانوس

دنیای معدن: یک تحقیق انجام شده توسط طرفداران حفاظت از محیط زیست به شواهد و مدارکی رسیده که نشان می دهد استخراج مواد کمیاب از بستر دریاها و اقیانوسها موجب صدمات «گسترده و بی بازگشت» به سیاره زمین می شود.

به گزارش دنیای معدن از پایگاه خبری روزنامه «گاردین» ، نتایج این تحقیقات موسسه بین المللی حیات وحش موسوم به «فونا و فلورا» (Fauna & Flora) که امروز دوشنبه منتشر شده است، بر نگرانی ها و مناقشه های قبلی در ارتباط با پیشنهادات مربوط به کف روبی اقیانوس ها برای دستیابی به مواد معدنی کمیاب می افزاید.

این مواد معدنی کمیاب از قبیل کُبالت ، منگنز و نیکل برای تولیدات بخش انرژی های جایگزین از جمله خودروهای برقی و توربین های بادی بسیار مهم هستند و این در حالی است که میزان عرضه این مواد در مناطق خشکی زمین کاهش یافته و رو به اتمام است. در این حال شرکت های معدنی در حال رقابت برای استخراج این مواد از کف اقیانوسها با استفاده از ربات های کاوشگری هستند که از طریق لوله هایی به کشتی های متصل می شوند.

این در حالی است که اقیانوس شناسان ، بیولوژیست ها و و سایر محققان هشدار داده اند که این طرح ها (برای کف روبی اقیانوس ها) موجب آلودگی گسترده شده و همچنین ذخایر جهانی ماهیان را نابود کرده و اکوسیستم های دریایی را امحا خواهد کرد. «سوفی بن بو» مدیر امور دریایی سازمان مزبور گفت: اقیانوس ها نقشی مهم و حیاتی در کارکرد اساسی سیاره ما ایفا می کنند و محافظت از اکوسیستم ظریف اقیانوس ها نه تنها برای تنوع زیستی دریایی بلکه همچنین برای همه موجودات زنده روی زمین امری حیاتی است.

سازمان «فونا و فلورا» اولین بار در گزارشی در سال ۲۰۲۰ نگرانی هایی در ارتباط با معدن کاری اقیانوسی مطرح کرد. از آن زمان تا کنون ، دانشمندان مطالعات خود را درباره مناطق اعماق دریاها و اقیانوس ها شدت بخشیده و خطرات بیشتر ناشی از معدن کاری در این مناطق را مورد تاکید قرار داده اند.

این موضوع در تمرکز گزارش جدید این سازمان قرار دارد . «کاترین ویلر» مدیر سیاست های جهانی این سازمان می گوید: در چند سال گذشته بطور فزاینده ای روشن و مشخص شده است که در کنار سایر خطرات موجود، کارهای استخراج معدنی در اعماق دریاها یک تهدید خاص آب و هوایی است.

وی افزود: اعماق دریاها حاوی و نگهدارنده مخازن عظیمی از کربن است که این کربن ها با تشدید فعالیت های استخراج معدنی از کف دریاها آزاد خواهد شد و بحران آب و هوایی جهانی کنونی ناشی از سطوح انتشار گازهای گلخانه ای را تشدید خواهد کرد.

تحقیقات اخیر همچنین تاکید کرده است که دانش و آگاهی ما از تنوع زیستی بطور رقت انگیزی ناکامل است. به گفته «بن بو» ، هر بار که کاوش های جدیدی برای جمع آوری گونه ها انجام می شود در می یابیم که بین ۷۰ تا ۹۰ درصد آنها برای علم جدید هستند. فقط هم مساله گونه ها نیست بلکه کل جنس ها یا سرده های (genus) گیاهان و مخلوقاتی هستند که ما پیشتر چیزی از آنها نمی دانستیم.

«دیوید اتنبرو» مستندساز معروف حیات وحش نیز این دیدگاه را تایید کرده و خواستار وقفه ای در تمام فعالیت های اکتشافی مواد معدنی در بستر دریاها و اقیانوسها شده است. وی گفت: استخراج معدنی به معنی ویرانی است و در این مورد این به معنی نابودی اکوسیستم هایی است که معلومات کمی درباره آنها داریم.

گزارش سازمان مزبور با اشاره به خطر نابودی موجودات اعماق دریاها مانند کرم های رسته چند تاران (polychaete ) ، جانوران موسوم به «خیار دریایی» ، سنگ های مرجانی و ماهیان مرکب ، خاطرنشان می کند: در صورت نابودی این اکوسیستم ها هیچ شانسی هم برای احیای سریع وجود ندارد. در عمق چندین کیلومتری زیر آب ، نور و غذا محدود است و سرعت حیات بسیار آهسته است و تنوع زیستی زمانی که از دست برود احیای آن ناممکن خواهد بود.

در پی تصمیم اتخاذ شده در کشور جزیره ای «نائورو» در اقیانوس آرام برای تشدید فعالیت های اکتشافی، کارشناسان اقیانوسی درباره دورنمای استخراج معدنی در اعماق دریاها در آینده نزدیک نگران هستند. این کشور در ژوئن ۲۰۲۱ به «اداره بین المللی امور بستر دریاها» (ISA) که مسئول تنظیم مقررات فعالیتهای معدنی در فراسوی حوزه های اختیارات حاکمیتی کشورها است، اطلاع داد که قصد دارد از یک درخواست ارائه شده برای اکتشاف در اقیانوس آرام حمایت کند.

هم اکنون مباحثات ۱۶۷ کشور عضو اداره بین المللی مذکور در جریان است و ممکن است در سال جاری چراغ سبز برای چنین فعالیتهایی در اعماق اقیانوسها صادر شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید