262328

شوک تعرفه‌ای ۱۴۰۴؛ نابودی رقابت‌پذیری صنایع معدنی یا فرصتی برای تحول انرژی؟”

دنیای معدن: گزارش ویژه: محمدرضا بهرامن، رئیس هیات رئیسه مرکز داوری معدن و صنعت #صمتا:

مقدمه: یک تصمیم ویرانگر با پیامدهای چندلایه  

به عنوان یک فعال معدنی با بیش از ۵۰سال تجربه در کشور، هشدار می‌دهم افزایش ناگهانی تعرفه برق به ۹۹۸۲ ریال (معادل ۰.۴۰ دلار) بر کیلووات‌ساعت – که بر اساس بند ۲۳ برنامه هفتم توسعه و ماده ۱۲ بودجه ۱۴۰۴ تصویب شده – و از اردیبهشت ۱۴۰۴ اجرایی خواهد شد ، صنایع معدنی کشور را با بحران جدی مواجه می کند. و این تصمیم مدیران نه تنها دستاوردهای سال‌های اخیر را تهدید می‌کند، بلکه مغایر با بند ۱۷ برنامه هفتم در حفظ رقابت‌پذیری صنایع است. در این گزارش تحلیلی، ابعاد این فاجعه را شفاف می‌کنیم.

تضاد قانونی؛ سیاستی که خود را نقض می‌کند  

  – برنامه هفتم در بند ۴۵ پرداخت ۸۰% هزینه انرژی را الزامی کرده، اما تبصره ۶ بودجه ۱۴۰۴ افزایش ۱۰۰%ی را مجاز شمرده است.  

امروز یکی از اهداف کلان کشور در سال جاری، جذب سرمایه‌گذاری و توسعه تولید در بخش‌های صنعتی و معدنی است. با این حال، سیاست‌های اخیر در حوزه انرژی، به‌ویژه افزایش تعرفه برق صنایع و معادن از اردیبهشت ۱۴۰۴ به ۹۸۳۲ ریال به ازای هر کیلووات‌ساعت، چالش‌های جدی برای فعالان این حوزه ایجاد کرده است.

افزایش هزینه تولید و خطر کاهش سرمایه‌گذاری

بخش معدن و صنایع معدنی به دلیل ماهیت #انرژی‌بر خود، وابستگی مستقیمی به هزینه‌های برق و سوخت دارد. در سال‌های گذشته، افزایش تدریجی تعرفه برق، چالشی جدی برای این بخش بوده است، اما تصمیم جدید مبنی بر یکسان‌سازی تعرفه برق برای تمامی صنایع بدون در نظر گرفتن شدت مصرف انرژی، می‌تواند زمینه‌ساز بحران در تولید، کاهش رقابت‌پذیری و خروج سرمایه‌گذاران از بخش معدن و صنایع معدنی شود.

بیشترین آسیب برای صنایع انرژی‌بر

صنایع مختلف معدنی و فلزی، بسته به میزان مصرف انرژی، تأثیر متفاوتی از این افزایش تعرفه خواهند گرفت. مهم‌ترین چالش برای صنایع #انرژی‌بر مانند #آلومینیوم، #فولاد، #روی، #مس و #سرب خواهد بود:

 آلومینیوم: 

تولید هر تن آلومینیوم ۱۴,۵۰۰ کیلووات‌ساعت برق مصرف می‌کند، بنابراین هزینه برق آن با تعرفه جدید ۱۴۲ میلیون ریال (۲۹۰ دلار) خواهد شد. این رقم بیش از ۱۰٪ قیمت جهانی آلومینیوم را شامل می‌شود و تولیدکنندگان داخلی را در برابر رقبا، به‌ویژه در کشورهایی مانند چین و کانادا که از برق ارزان‌تری برخوردارند، در وضعیت نامناسبی قرار می‌دهد.

 فولاد و آهن: 

هر تن فولاد خام حدود ۶۰۰ تا ۷۵۰ کیلووات‌ساعت برق مصرف می‌کند، که هزینه برق آن به ۵.۹ تا ۷.۳ میلیون ریال (۱۲ تا ۱۵ دلار) خواهد رسید. با وجود سهم پایین این هزینه نسبت به قیمت جهانی فولاد، واحدهای نورد، ذوب و احیا مستقیم که به‌شدت انرژی‌بر هستند، فشار هزینه‌ای قابل‌توجهی را متحمل خواهند شد.

 مس و روی: 

هزینه برق برای تولید هر تن مس بین ۲۵ تا ۳۵ میلیون ریال و برای روی بین ۳۵ تا ۵۰ میلیون ریال خواهد شد. با توجه به قیمت جهانی این فلزات، این افزایش هزینه می‌تواند حاشیه سود تولیدکنندگان را کاهش دهد.

دیدگاهتان را بنویسید