آمارهای غلط عامل بحران انرژی صنایع فولادی
دنیای معدن: بیتوجهی به اهمیت بازسازی ایستگاههای گازی و ساخت نیروگاهها کار را به جایی رسانده که بحران ناترازی انرژی دامن صنایع کشور را گرفته است، در این بین فولادیها نیز از این قاعده مستثنا نبودهاند و متحمل آسیبهای فراوانی نیز شدهاند. در واقع صنایع فولادی ایران برخلاف صنایع فولادی بسیاری از کشورهای جهان، به دلیل داشتن مزیت نسبی گاز کشور، به جای روش کورهبلند برمبنای زغالسنگ تاکنون از تکنولوژی احیای مستقیم استفاده میکردند و در نتیجه امروز هم برای اینکه سرپا بمانند به گاز نیاز دارند اما کمبود انرژی مدتی است که معظلی جدی برای رونق تولید ایجاد کرده است که انتظار میرود مسوولان هر چه سریعتر برای آن چارهاندیشی کنند.
به گزارش دنیای معدن البته برخی هم در این خصوص باور دارند که گاهی اطلاعات ارائه شده به دولتها در حوزه اقتصادی به صورت تخصصی و مبتنیبر آمار و اسناد درستی نبوده و این مساله موجب اتخاذ سیاستهای نادرست شده است. در نتیجه ضعف بهره از افراد متخصص و کاردان را عامل بروز بحران فعلی میدانند.
فراتر از اینکه بدانیم مقصر کیست باید مطرح کنیم که با شرایط فعلی چه باید کرد؟ حالا گفته میشود که اگر امروز برای احداث نیروگاههای گازی هم سرمایهگذاری کنیم تا چند سال دیگر به دلیل کمبود گاز با مشکل مواجه خواهیم شد؛ بنابراین باید به سمت احداث نیروگاههای تجدیدپذیر حرکت کنیم. در این زمینه با توجه به وسعت کشور و شرایط خوبی که برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر و جذب انرژی خورشیدی فراهم است، وزارت نیرو باید مشوق سرمایهگذاری صنایع و سرمایهگذاران کشور برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر باشد. همچنین تاکید میشود که اگر دولت تصمیمگیری برای رفع مشکل ناترازی انرژی را به بخش خصوصی واگذار کند، به یقین این مشکل سریعتر رفع میشود.
در خصوص حل این مشکل به باور کارشناسان، بسیاری از شرکتها تمایل دارند در بخش انرژی سرمایهگذاری کنند اما مساله این است که دولت نباید چوب لایچرخ آنها بگذارد. در این زمینه پیشنهاد میشود دولت زمین مجانی یا حتی تسهیلات بانکی به آنها بدهد و البته تعهد بگیرد که فعالان اقتصادی هم نیروگاههای تجدیدپذیر راهاندازی کنند. در ادامه شرایط را برای سرمایهگذاری خارجی فراهم کند و به شرکتهای خارجی که تمایل به سرمایهگذاری دارند بها بدهد. تاکید میشود که در این زمینه اگر ما 10میلیارد دلار سرمایهگذاری کنیم کل مشکل انرژی کشور حلوفصل خواهد شد. همین مساله باعث میشود که حداقل 80درصد معضلات کل کشور حل شود و از نظر تولید، اشتغالزایی و صادرات به رویه مثبتی برسیم.
اطلاعاتی که از پایه غلط بوده است!
در این خصوص رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: برخی اطلاعات ارائه شده در حوزه اقتصادی به شکل تخصصی و مبتنیبر آمار و اسناد درست نبوده و این امر موجب اتخاذ سیاستهای نادرست در حوزه اقتصاد شده است.
بهرام سبحانی با اشاره به اینکه در حوزه ناترازی انرژی باید تصمیات درستی اتخاذ کنیم و حرکت به سمت انرژیهای تجدیدپذیر با تجریه خوب دنیا و با توجه به ظرفیتهای کشورمان به یقین مسیر درستی است، افزود: در بسیاری از کشورهای دنیا ساخت نیروگاههای خورشیدی به عبور از مشکل ناترازی انرژی کمک کرده است، ایران نیز کشوری سرشار از انرژیهای پاک است و امیدواریم ما نیز با اتخاذ روش درست در این مسیر بتوانیم از این مشکل مهم رها شویم.
صنایع از ظرفیت ساخت نیروگاه خورشیدی استفاده کنند
در ادامه رییس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی اصفهان نیز به مشکلات ناشی از ناترازی انرژی برای صنایع اشاره کرد و گفت: همانطور که برخی صنایع در حوزه ساخت نیروگاه و تامین انرژی حرکتهای خوبی داشتند سایر صنایع نیز باید از این ظرفیت استفاده کنند.
احمد خوروش افزود: اگر دولت تصمیمگیری برای رفع مشکل ناترازی انرژی را به بخش خصوصی واگذار کند، به یقین این مشکل سریعتر رفع میشود.
رییس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی اصفهان در بخش دیگری از صحبتهای خود به مشکل کمبود نیروی انسانی متخصص برای صنایع اشاره کرد و گفت: این وضعیت در بخش صنعت و معدن محسوستر است، تصمیماتی در این ارتباط گرفته شده از جمله اینکه طی تفاهمنامه با ارتش به سربازان آموزشهای تخصصی در این حوزه داده میشود تا از ظرفیت آنها برای پرکردن خلأ محسوس نیروی متخصص در صنایع استفاده کنیم.
ضرورت کاهش تصدیگری دولت
رییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران نیز گفت: حوزه معدن جایگزین مناسبی برای منابع نفتی است اما این صنعت نیز با مشکلات عدیدهای دستوپنجه نرم میکند. بهرام شکوری در جلسه کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به اینکه تا زمانی که تصدیگری دولت از بین نرود مشکلات بخش خصوصی پابرجا خواهد بود، اظهار کرد: بر این اساس ضرورت راهاندازی شورای سیاستگذاری در صنایع مختلف محسوس است که اعضای این شوراها باید از متخصصان و خبرگان هر صنعت انتخاب شوند.
وی افزود: این موضوع به کاهش تصدیگری دولت در امور اقتصادی کمک خواهد کرد و در این زمینه از دولت نیز درخواست داشتهایم.
رییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران با اشاره به ضرورت نگارش یک استراتژی توسعه توسط متخصصان حوزه اقتصاد برای رفع مشکلات صنایع افزود: با انتقال تصدیگری به بخش خصوصی هزینههای جاری دولت کاهش یافته و درآمدهای دولت در مسیر توسعه اقتصاد هزینه خواهد شد.
وی با بیان اینکه از طریق حوزههای مختلف باید تلاش کنیم تا از وابستگی اقتصاد کشورمان به نفت رها شویم، تاکید کرد: حوزه معدن جایگزین مناسبی برای منابع نفتی است اما این صنعت نیز با مشکلات عدیدهای دستوپنجه نرم میکند.
شکوری با بیان اینکه مشکلات ناترازی انرژی بخش معدن را نیز درگیر کرده است، اظهار کرد: همسو با دیگر فعالان اقتصای در پی رفع این مشکل و مواردی مانند پرداخت حقوق دولتی و مالیات و… از طریق مطالبهگری از دولت هستیم.
بحرانها به ابربحران تبدیل شدهاند
در این خصوص بهتازگی دبیر هیأتمدیره انجمن تخصصی صنایع همگن فولاد ذوب و ریختهگری استان یزد گفته است: بحران انرژی تبدیل به ابربحران شده است و راهکاری برای رفع چالشهای ناترازی وجود ندارد. هر اقدامی که مسوولان دولتی میگویند، نظیر احداث نیروگاههای تجدیدپذیر به دلیل کمبود گاز و زیرساختها، عملا امکانپذیر نیست.
علیاکبر رضایی ادامه داد: حتی احداث نیروگاههای خورشیدی در استان یزد که بهترین مکان برای این کار است، به دلیل نبود زیرساختها و مشکلات محیطزیستی، غیرممکن است. این کارشناس حوزه فولاد گفت: یکی از چالشهای مهم در صنعت فولاد، ناترازی انرژی و روند قیمتگذاری برق است. مجلس مقررات مانعزدایی را تصویب کرده و وزارت نیرو آن را ابلاغ کرده است اما در این میان تخلفات و ناهماهنگیهای زیادی رخ داده است که صنعتگران را به سطوح آورده و ناراحت کرده است. برق با ضرایب غیرمنطقی تا 900-8۰۰درصد افزایش قیمت داشته است و قیمتها به صورت عطفبهماسبق افزایش یافتهاند. رضایی ادامه داد: ما از وزارت نیرو و وزیر شکایت کردیم و دستور توقف این افزایش قیمتها را گرفتیم. در دیوان هیات تخصصی، این مصوبه باطل شد و امیدواریم در هیات عمومی نیز این مصوبه باطل شود.
وی مطرح کرد: متاسفانه این اشتباهات هر سال تکرار میشود و هیچکسی پاسخگو نیست. درخواست ما این است که حداقل در سال ۱۴۰۴ قیمت برق را در موعد مقرر اعلام کنند تا صنعتگران بتوانند برنامهریزی کنند. در حال حاضر، تولیدکنندگان نمیتوانند محصولی را تولید کنند و ماهها بعد متوجه شوند که قیمت برق چقدر است.
دبیر هیأتمدیره انجمن تخصصی صنایع همگن فولاد ذوب و ریختهگری استان یزد ادامه داد: کاهش تولید به دلیل ناترازی برق و کمبود انرژی تاثیرات زیادی بر صنایع فولاد داشته است. در تابستان که سه ماه برق قطع است، تولید کاهش مییابد و در زمستان با کمبود گاز مواجهیم. همچنین کمبود مواد اولیه و قوانین و دستورالعملهای مختلف باعث شده تقریبا ۷۰درصد تولید صنعت فولاد از دست برود.
امسال صنایع فولادی نیمهتعطیل بودند
همچنین رییس خانه صنعت کرمانشاه از موانع موجود بر سر راه صنعت فولاد گلایه کرد و گفت: به نظر میرسد مسوولان تنها به بیان کمبودهای برق بسنده کردهاند و راهحلهای عملی ارائه نمیدهند.جهانبخش شکری گفت: ناترازی برق در چند سال اخیر بهخصوص برای صنعت فولاد مشکلات زیادی ایجاد کرده است و امسال، مشکلات برق به بدترین حالت خود رسیده است، به طوری که در ۱۰ماه گذشته تنها هفتماه کار کردهایم و سهماه کامل تعطیل بودهایم.
او ادامه داد: همانطور که میدانید، هزینههای حقوق، دستمزد، اقساط بانکی، بیمه تامین اجتماعی، دارایی و سایر هزینههای جاری باید توسط کارفرما پرداخت شود اما تاکنون هیچ بسته حمایتی از سوی دولت اعلام نشده است و هیچکدام از سازمانهای تامین اجتماعی، دولت، مالیات و بانکها به کاهش یا تعویق اقساط توجهی نداشتهاند. رییس خانه صنعت کرمانشاه تصریح کرد: ما پیشنهاد دادهایم که در زمان تعطیلی کارخانهها به دلیل ناترازی برق، هزینهها و ضرر و زیان به کارخانهها فریز شود تا فشار بر تولیدکنندگان کمتر شود و در مجموع امیدواریم تصمیماتی اتخاذ شود تا بخشی از مشکلات حلوفصل شوند.
شکری افزود: با این وصف متاسفانه به نظر میرسد مسوولان تنها به بیان کمبودهای برق بسنده خواهند کرد و راهحلهای عملی ارائه نخواهد شد اما این وضعیت باعث تعطیلی کامل واحدهای تولیدی و افزایش مشکلات اجتماعی و اقتصادی خواهد شد و امیدوارم این مشکلات هرچه سریعتر حل شود تا بتوانیم به تولید و اشتغال پایدار بازگردیم.
جهان صنعت
دیدگاهتان را بنویسید