262600

قطعی زودهنگام برق،‌فولادسازان را غافلگیر کرد/شمش بورسی در شوک قیمتی

دنیای معدن- نسیم نوحه‌‌‌خوان : فعالان فولادی از نیمه فروردین‌ماه امسال با اخطارهای قطعی برق مواجه شدند که این موضوع موجب کاهش حجم تولید و معاملات محصولات زنجیره فولاد در تالار صنعتی بورس‌کالا شد. از طرفی با ریزش نرخ ارز در بازار، قیمت محصولات فولادی همچون آهن‌اسفنجی و شمش نیز از کانال‌‌‌های ۱۸‌هزار و ۳۰‌هزار تومانی به ازای هر کیلوگرم عقب‌‌‌نشینی کرد و به عبارت بهتر صنعت فولاد سال ۱۴۰۴ را با بدشانسی آغاز کرد.

به گزارش دنیای معدن، صنایع مادر همچون فولاد و سیمان طبق روال سال‌های گذشته با معضل سهمیه‌‌‌بندی برق و گاز مواجه هستند و در سال ۱۴۰۴ این اتفاق در شرایطی رقم خورده که اخطارهای قطعی برق با گذشت ۲۰روز از آغار سال جدید به واحدهای تولیدی ابلاغ شده و باعث غافلگیری تولیدکننده‌‌‌ها شده است. طبق گفته فعالان این حوزه، این محدودیت‌ها به کاهش ۳۰ تا ۵۰درصدی تامین برق واحدها انجامیده است. 

چنین شرایطی که در سال‌های اخیر بی‌‌‌سابقه بوده، مشکلات جدی برای تولید و ادامه فعالیت صنعت فولاد به‌‌‌وجود می‌‌‌آورد. فعالان فولادی تا پایان سال ۱۴۰۳ با مشکلات جدی در تامین گاز و برق مواجه شده و امیدوار بودند که در سال جدید سهمیه‌‌‌بندی و قطعی انرژی از اواسط فصل بهار آغاز شود و تا پایان اردیبهشت‌ماه بدون محدودیت انرژی به تولید ادامه دهند تا کسری‌‌‌های سال ۱۴۰۳ را در حوزه تولید و فروش جبران کنند. در این بین قطعی‌‌‌های برق به صورت ناگهانی از نیمه فروردین‌ماه آغاز شد و واحدهای تولیدی با اخطارهای اداره برق منطقه‌‌‌ای مواجه شدند. این وضعیت نه‌تنها روند تولید را مختل کرده، بلکه باعث افزایش نگرانی‌ها از تاثیر آن بر اشتغال و بازارهای داخلی نیز شده و ادامه فعالیت‌‌‌های تولیدی را در فصول سرما با نگرانی‌های روبه‌‌‌رو کرده است که صنعت فولاد با چنین وضعیتی قطعا آینده روشنی نخواهد داشت.

براساس آنچه فعالان فولادی می‌‌‌گویند، از نیمه فروردین‌‌‌ماه سال‌جاری، شرکت‌های بزرگ فولادی مجبور شدند مصرف برق خود را حداقل ۳۰‌درصد کاهش دهند. این محدودیت‌ها در شرایطی اعمال می‌شود که سال‌جاری به نام «سرمایه‌گذاری برای تولید» نام‌گذاری شده است.

بررسی بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران نشان می‌دهد که قیمت محصولات زنجیره فولاد از ابتدای هفته چهارم فروردین‌ماه امسال روند نزولی را در پیش گرفته و این در حالی اتفاق افتاده است که نرخ ارز در بازار آزاد از کانال ۱۰۵‌هزار تومان عقب‌‌‌نشینی کرده و بازار فولاد نیز از تب و تاب رشد قیمت افتاده است. این در حالی است که با افزایش نرخ ارز طی هفته‌‌‌های گذشته رشد قیمت محصولا فولادی به اندازه افزایش نرخ دلار نبوده است، اما به‌هنگام ریزش قیمت‌ها، محصولات زنجیره فولاد پابه‌‌‌پای نرخ ارز پیش می‌‌‌روند، به طوری که آهن اسفنجی از کانال ۱۸‌هزار تومان و شمش فولاد نیز از کانال ۳۰‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عقب‌‌‌نشینی کردند. از طرفی افت قیمت‌ها در کنار محدودیت‌های برق اعمال‌شده زودهنگام در واحدهای تولیدی، موجب شده تا فعالان این حوزه از عرضه محصول خود در تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران خودداری کنند و از این‌رو رینگ فیزیکی در هفته چهارم فروردین‌ماه شاهد ریزش معاملات شمش بود.

بی‌‌‌رمقی بازار فیزیکی زنجیره فولاد

بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران در روز 25فروردین‌ماه نشان می‌دهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از 71‌درصد در هفته سوم فروردین‌ماه 1404 به 29‌درصد کاهش داشته است که 42‌درصد افت را گزارش می‌کند. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که حجم عرضه این محصول میانی زنجیره فولاد در روز 25فروردین‌ماه 1404 نسبت به هفته گذشته 1.1‌درصد افزایش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه 25فروردین‌ماه نشان می‌دهد، بورس‌کالا میزبان عرضه 307‌هزار و 165تن شمش بود که با توجه به تقاضای 0.4برابری نسبت به عرضه 29‌درصد از عرضه‌‌‌ها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه 25فروردین‌ماه 29‌هزار و 737تومان به ازای هر کیلوگرم بود که افت 2درصدی را نسبت به هفته گذشته گزارش می‌کند و این در حالی است که میانگین قیمت پایه شمش‌‌‌های عرضه‌شده 29‌هزار و 276تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد که نسبت به هفته گذشته 0.3‌درصد کاهش را گزارش می‌کند.

همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان می‌دهد که میزان عرضه در روز 25فروردین‌ماه نسبت به هفته سوم ماه مورد بررسی 1.1‌درصد رشد داشته‌‌‌ و با وجود این فقط 29‌درصد از شمش‌‌‌های عرضه‌شده مورد معامله قرار گرفته است.

شمش با میانگین قیمت 29‌هزار و 737تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات ارزش‌افزوده شمش 30‌هزار و 500تومانی به ازای هر کیلوگرم به واحدهای نورد می‌رسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به 32‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم می‌‌‌رسد. با توجه به رکود ساخت‌وساز و افزایش قیمت‌ها عملا میلگرد مشتری ندارد و باید منتظر رینگ فیزیکی بی‌‌‌رمق مقاطع طویل در پایان هفته بود. شرکت فولاد خوزستان در رینگ فیزیکی 25فروردین‌ماه 70‌هزار تن شمش عرضه کرد که با تقاضای 18‌هزار و 500تنی مواجه شد که 12‌هزار و 500تن از آن با میانگین قیمت 30‌هزار و یک تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفت.

همچنین بررسی رینگ فیزیکی بورس‌کالای ایران نشان می‌دهد روز یکشنبه 24فروردین‌ماه 276‌هزار تن آهن اسفنجی در این بازار عرضه شد که با توجه به ثبت تقاضای 0.4برابری نسبت به عرضه، 34.3‌درصد از حجم عرضه‌‌‌ها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون هر کیلوگرم آهن‌‌‌اسفنجی در معاملات اخیر نسبت به هفته گذشته 1.5‌درصد کاهش داشت و به 17‌هزار و 880تومان رسید. قیمت میانگین موزون معاملات آهن اسفنجی در هفته سوم فروردین‌ماه 18‌هزار و 150تومان به ازای هر کیلوگرم بود.

 بررسی بازار فیزیکی روز یکشنبه 24فروردین‌ماه نشان می‌دهد که معاملات از کانال جدید 18‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عقب‌‌‌نشینی کرده است.

 

دیدگاهتان را بنویسید