260480

شرایطی دشوار در انتظار فلز سرخ؛

کاهش بی‌سابقه کارمزدهای فرآوری واحدهای ذوب مس

دنیای معدن: با وجود اینکه به طور هم‌زمان دسترسی به کنسانتره و قراضه مس برای واحدهای ذوب چینی محدود شده است، طی ماه‌های آینده چالش‌های فراوانی برای این واحدها به وجود خواهد آمد و در این میان شاید حتی بعضی از آن‌ها نتوانند به فعالیت‌های خود ادامه دهند.

به گزارش دنیای معدن از «فلزات‌آنلاین»، نرخ سال جاری کارمزدهای فرآوری برای واحدهای ذوب طی توافقی بین شرکت شیلیایی «Antofagasta» و شرکت چینی «Jiangxi Copper» تعیین شد. بر اساس این توافق، واحدهای ذوبی مانند «Jiangxi» برای تبدیل کنسانتره‌های مس شرکت «Antofagasta» به مس پالایش‌ شده، تنها ۲۱.۵ دلار به ازای هر تن و ۲.۱۲۵ سنت به ازای هر پوند دریافت خواهند کرد.

لازم به ذکر است که کارمزدهای فرآوری سال گذشته ۸۰ دلار و هشت سنت به ازای هر تن در نظر گرفته شده بود که نشان می‌دهد نرخ کارمزد سال جاری، کاهش شدیدی داشته و کمترین کارمزد در مقایسه با ۲۰ سال گذشته است.

معمولا چنین شرایطی، ناشی از کسری عرضه معادن است اما تولید جهانی مس در سال جاری نه تنها کاهش نداشته بلکه در مسیر رشد ۲ درصدی تا پایان سال قرار دارد.

این مسئله روشن می‌کند که عرضه بر کاهش کارمزدها تاثیرگذار نبوده و در عوض این تقاضاست که باعث چالش‌های به وجود آمده برای واحدهای ذوب شده است. ظرفیت جهانی واحدهای ذوب، به خصوص در چین، بیش از حد افزایش یافته و به همین دلیل رقابت برای تامین کنسانتره مس بین واحدهای ذوب شدت گرفته است و امکان دارد در سال جاری میلادی بیشتر نیز شود.

افزایش ظرفیت بیش از حد

جی هونگلین، رئیس انجمن صنایع فلزات غیرآهنی چین طی کنفرانسی عنوان کرد: ظرفیت واحدهای ذوب چین از ۱۴.۲۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۴، به ۱۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۵ و نزدیک به ۱۷ میلیون تن در سال ۲۰۲۷ خواهد رسید.

به منظور پاسخ‌گویی به این ظرفیت‌های جدید، رقابت شدیدی برای تامین مواد خام شکل گرفته است و به همین دلیل قیمت لحظه‌ای کارمزدهای فرآوری در سال جاری در پایین‌ترین سطوح خود باقی مانده است.

برای جلوگیری از کاهش بیشتر کارمزدهای فرآوری، بزرگ‌ترین تولیدکنندگان مس چین طی ملاقاتی در ماه مارس ۲۰۲۴ تصمیم گرفتند تولید کنسانتره مس خود را کاهش دهند اما بر اساس گزارش بازار فلزات شانگهای، اقدامات انجام‌ شده در راستای کاهش تولیدات موثر واقع نشد و تولید ملی چین همچنان در بازه زمانی بین ماه‌های ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۴ نسبت به بازه زمانی مشابه در سال پیش از آن ۵ درصد افزایش داشت.

لازم به ذکر است که کاهش تولید کنسانتره مس، نه تنها بر عرضه مس پالایش‌ شده تاثیری نداشت بلکه بر اساس برآوردهای گروه بین‌المللی مطالعات مس (ICSG)، بازار جهانی مس پالایش‌ شده در ۹ ماهه سال ۲۰۲۴، با مازاد عرضه ۴۰۲ هزار تنی رو‌به‌رو شد.

فشار بر حاشیه سود

واحدهای ذوب برای سودآوری تنها به کارمزدهای فرآوری متکی نیستند و می‌توانند از محصولات فرعی مانند طلا، نقره و اسید سولفوریک نیز کسب درآمد کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند با ایجاد تغییراتی در بندهای مربوط به شرایط و ضوابط پرداخت، درآمد خود را افزایش دهند. روش دیگر این است که این واحدها کارمزدهای خود را در نیمه دوم سال جاری میلادی و با نرخ میانه سال دریافت کنند؛ البته به شرطی که نرخ کارمزدها تا آن زمان بهبود یافته باشد اما تمام این ابتکارات، تنها مقدار کمی فشار بر حاشیه‌های سود را کاهش می‌دهد.

ناگفته نماند که بسیاری از واحدهای ذوب کشورهای دیگر در حال افزایش ظرفیت‌های خود هستند که این امر مشکلات واحدهای ذوب چینی را چندبرابر خواهد کرد. در سال جاری میلادی، چندین واحد ذوب در کشورهای اندونزی و جمهوری دموکراتیک کنگو به بهره‌برداری خواهند رسید که منجر به کاهش صادرات کنسانتره مس این کشورها خواهد شد. همچنین، با شروع فعالیت واحد ذوب «Adani» در هند، یک خریدار قدرتمند دیگر نیز به بازار بین‌المللی کنسانتره‌ مس اضافه خواهد شد.

گروه بین‌المللی مطالعات مس، پیش‌بینی می‌کند که تولید معادن در سال جاری میلادی ۳.۵ درصد افزایش یابد اما این مقدار ممکن است برای پاسخ‌گویی به تقاضای واحدهای ذوب کافی نباشد.

قراضه مس

بسیاری از واحدهای ذوب چینی برای پاسخ‌گویی به ظرفیت فرآوری خود، به جای کنسانتره از قراضه مس استفاده می‌کنند. این موضوع در سهم واردات این کشور نیز نمایان است. در حالی که واردات کنسانتره مس چین طی ۱۰ ماهه سال ۲۰۲۴ تنها ۳.۲ درصد افزایش داشت، در مقابل واردات قراضه مس قابل بازیافت ۱۶ درصد افزایش را ثبت کرد.

باید در نظر داشت که دولت دونالد ترامپ، تهدیدی جدی برای صادرات قراضه مس ایالات متحده آمریکا به چین محسوب می‌شود. صادرات این قراضه‌ها طی سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ تقریبا متوقف شد زیرا چین در پاسخ به تعرفه‌های ایالات متحده آمریکا، عوارض ۲۵ درصدی بر واردات قراضه‌ مس این کشور اعمال کرد.

ترامپ بار دیگر به تشدید تعرفه‌ها بر کالاهای چینی تاکید کرده است و واردکنندگان قراضه مس از ترس تکرار جنگ‌های تعرفه‌ای، خریدهای خود را از ایالات متحده آمریکا کاهش داده‌اند.

ایالات متحده آمریکا پس از مالزی، دومین صادرکننده بزرگ قراضه مس به چین محسوب می‌شود. چین در ۱۰ ماهه سال ۲۰۲۴، حدود ۳۶۳ هزار تن قراضه مس از ایالات متحده آمریکا وارد کرد که تقریبا یک‌پنجم نیاز این کشور در بازارهای بین‌المللی را شامل می‌شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید