233318

معاون وزیر صمت:

صنایع معدنی به توسعه فناوری در حوزه انرژی نیاز دارند

دنیای معدن-رضا محتشمی پور افزود: صنایع و بنگاه های بزرگ چندین نقش در اقتصاد داشته و مهم ترین تأمین کنندگان صنایع کوچک در کشور هستند و می توان به اتکا آن ها، نیاز های صنایع دیگر را تأمین کرده و زیربنای آن ها را توسعه داد.

به گزارش دنیای معدن، معاون وزیر صمت ادامه داد: در بخش صنایع پتروشیمی در یک دوره ۳۰ ساله شاهد رشد نزدیک به ۱۰ درصدی سالیانه بودیم، زیرا تأمین مواد اولیه به صورت مناسب و گسترده ای در سطح کشور انجام شد، همین اتفاق در بخش صنایع معدنی هم افتاد و صنایع کوچک و پایین دستی معدنی در کشور رشد قابل توجهی داشتند.

وی با تأکید بر این که در چنین رویداد هایی می توان فناوران و نخبگان حوزه فناوری و صنعت معدن را برای هم افزایی میان آن ها، کنار هم قرارداد، عنوان کرد: مسائل بسیاری در بنگاه ها و صنایع وجود دارد که باید با بهترین روش ها حل شود؛ بنابراین هیچ گاه پرداختن به موضوع مهم و ویژه ای مانند فناوری به معنای چشم پوشی از مشکلات صنعت و بخش های مختلف آن نیست.

محتشمی پور بیان کرد: شرکت های بزرگ بسیاری در حوزه معدن و صنایع معدنی وجود دارند که در نمایشگاه اینوتکس حضور پیدا نکردند، زیرا نیاز به فناوری های جدید در این شرکت ها چندان وجود ندارد؛ تجربه ثابت کرده شرکت هایی که تحت فشار اقتصادی و مشکلات منابع قرار می گیرند، بیشتر از فناوری های جدید استقبال می کنند.

معاون معدن و فرآوری مواد وزارت صمت بابیان این که شرکت های بزرگ معدنی، بازار بسیار بزرگی را در اختیاردارند، تأکید کرد: بخش معدن تقاضای بسیار بزرگی در حوزه فناوری دارد و باید بتوانیم این تقاضا را فعال کنیم و شرکت های فناور و نوآور، نیاز های شرکت های معدنی را شناسایی کرده و برای پاسخ به آن ها برنامه ریزی کنند.

وی گفت: از سوی دیگر شرکت های بزرگ معدنی نیز باید تعامل خود را با شرکت های نوآور و ارائه کنندگان فناوری های جدید بیشتر کنند تا میان عرضه و تقاضای فناوری در صنعت معدن تعادل ایجاد شود.

محتشمی پور ادامه داد: واحد های فناور و شرکت های ارائه کننده فناوری بسیار مشتاق اطلاع از تقاضا ها و نیاز های شرکت های بزرگ معدنی در حوزه فناوری هستند، بنابراین این مسئله باید به صورت جدی تر پیگیری شود.

معاون وزیر صمت با تأکید بر این که، حضور شرکت های بزرگ معدنی در نمایشگاه های بزرگی مانند اینوتکس فرصت مناسبی برای فناوران حوزه صنعت ایجاد می کند، عنوان کرد: انتظار می رود سال آینده شرکت های معدنی بزرگ حضور پررنگ تری در نمایشگاه اینوتکس داشته باشند و این حضور سبب امیدواری فعالان صنعت معدن شود.

وی افزود: فناوران جوان و امیدساز کشور باید شرکت های معدنی را همراهی کرده و جوانان مستعد و نخبه دیگر را نیز وارد میدان عمل کنند تا گره های این صنعت به دست آنان باز شود.

محتشمی پور یادآور شد: صنعت معدن ظرفیت این را دارد که به تن هایی نمایشگاه بزرگی در اندازه اینوتکس برگزار کرده و حجم عظیمی از تقاضا را در بخش عرضه فناوری در کشور ایجاد کند، بر همین اساس حمایت های ایمیدور از شرکت های دانش بنیان و شرکت های ارائه دهنده فناوری نیز بیشتر خواهد شد.

معاون معدن و فرآوری مواد وزارت صمت تصریح کرد: واقعیت این است که تاکنون فناوری مسئله جدی ما در حوزه معدن، نبوده و کنون بررسی و تحلیل وضعیت صنعت معدن نشان می دهد که نیاز واقعی این حوزه فناوری های جدید و نوآوری است.

وی گفت: توسعه فناوری در کشور بیشتر از این که نیاز به منابع مالی داشته باشد به یک همدلی و همکاری دوسویه نیاز دارد و بخش معدن این آمادگی را دارد که با کمک شرکت های ارائه دهنده فناوری ظرفیت های توسعه ای را در کشور فراهم کند.

محتشمی پور بخش معدن را یکی از ارکان اقتصادی کشور دانست و افزود: حوزه معدن سابقه تاریخی دارد و این صنعت زاینده، مولد و توانمند است و اکنون شاهد بلوغ تشکل ها، نظام های صنفی و سایر بخش های حوزه معدن هستیم که نسبت به سایر صنایع پیشرو هستند و این فرصتی برای ورود شرکت های فناور به حوزه معدن به شمار می رود.

معاون وزیر صمت بابیان این که حوزه معدن ظرفیت قانونی مناسبی نیز دارد، بیان کرد: سال گذشته بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان حقوق دولتی از معادن دریافت شده است که شرکت ها بر اساس قانون می توانند ۲۰ درصد از این مبلغ را به جای پرداخت مستقیم به دولت، صرف توسعه فناوری کنند.

وی ادامه داد: فعال نشدن این ظرفیت به علت نبود یک برنامه دقیق و مشخص در این زمینه و ایجاد نشدن ساختار های لازم بوده است، بنابراین به عنوان دستگاه سیاست گذار از مجموعه پارک های فناوری در لایه های اجرایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در لایه برنامه ریزی و از شرکت های فناور در لایه طرح و برنامه، ایده و پیشنهاد درخواست کمک می کنیم تا بتوانیم زیرساخت های نهادی توسعه فناوری را ایجاد کنیم تا منابع یادشده در مسیری درست و هدفمند صرف شوند.

محتشمی پور با اشاره به این که شرکت های معدنی علاوه بر پرداخت حقوق دولتی در حوزه مسائل اجتماعی نیز هزینه می کنند، گفت: این منابع می تواند صرف توسعه فناوری شود، بنابراین مسئله اصلی ما کمبود نیست، بلکه طرح ها و ایده ها و خلاقیت ها است.

معاون معدن و فرآوری مواد وزارت صمت اضافه کرد: البته موضوع تحریم ها نیز بسیار جدی است، خود این موضوع تهدید و فرصت است. در برخی مواقع شرکت های ارائه دهنده تکنولوژی بخش عمده ای از مسیر را طی کرده اند، اما نتوانسته اند ایده را به مرحله پایانی برسانند که عامل اصلی این موضوع تحریم بوده است.

وی عنوان کرد: به اعتقاد شخصی بنده اصل تحریم، همان تحریم فناوری است؛ این موضوع فرصتی ایجاد می کند که برای توسعه فناوری چاره اندیشی کنیم و از سوی دیگر تهدیدی ایجاد می کند که در مسیر توسعه فناوری کند حرکت کنیم.

وی ادامه داد: در بخش اکتشاف تقاضا برای فناوری های جدید بسیار بالا است. در بخش بهره برداری و فرآوری هم نیاز جدی به فناوری های جدید وجود دارد. نباید فقط برای یک بخش از صنعت معدن توسعه فناوری را پیش ببریم. تمامی بخش ها نیاز به فناوری دارند.

معاون وزیر صمت عنوان کرد: فن بازار فرصت بسیار مناسبی برای شرکت های فناور است؛ البته سطح انتظارات از آن ها بسیار بیشتر بوده و فن بازار باید بسیار قوی تر از نقطه ای که اکنون قرار دارد، باشد؛ البته برای قوی تر بودن نیاز به پشتیبانی شرکت های متقاضی و بزرگ دارد.

محتشمی پور اعلام کرد: اکنون سه بخش معدنی در وزارت صمت وجود دارد که شامل معاونت معدنی، ایمیدرو و سازمان زمین شناسی هستند و در لایه سیاست گذاری می توانیم به صورت مستقیم کمک کرده و در برخی مواقع با اصلاح یا تنظیم مقررات، بستر های لازم را فراهم کنیم و این سه بخش آمادگی همکاری با تمامی شرکت های فناور را دارند.

وی تأکید کرد: اگر پیشنهاد پروژه و طرحی در رابطه با تکنولوژی ویژه دارید، می توانید آن را با ایمیدرو مطرح کنید و در حوزه اکتشاف هم به طور خاص، سازمان زمین شناسی فعالیت کرده و طرح های نوآورانه را بررسی می کند.

معاون معدن و فرآوری مواد وزارت صمت با تأکید بر این که نیاز به یک تغییر رویکرد در حوزه معدن وجود دارد، گفت: تا به امروز مدل برنامه ریزی برای اکتشاف به این صورت بود که اعلام می شد اگر کسی توانسته است ردپایی از یک ماده معدنی پیدا کند، به ما اعلام کند و ما هم این اجازه را به او می دادیم که فعالیت اکتشافی را آغاز کند، اما در دنیای امروزی کسی از این روش ها استفاده نمی کند، باید این روش ها را کنار گذاشته و اکتشاف عمیق و روش های جدید برای آن را در دستور کار قرار دهیم.

محتشمی پور افزود: موضوع دوم این است که تا به امروز تمرکز ویژه ای بر روی صنعت فولاد داشتیم و قرار بود در سال ۱۴۰۴ به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در سال برسیم و اکنون ۸۰ درصد برنامه ۱۴۰۴ در صنعت فولاد، آماده تولید است، اما برنامه تولید تنها ۳۰ درصد تحقق یافته و علت آن نیز بحران انرژی است که نشان می دهد در زمان برنامه ریزی توجهی به بحران انرژی نشده است.

وی بحران امروز و فردای حوزه معدن و صنایع معدنی را انرژی دانست و تصریح کرد: اکنون هم محصولات انرژی بر صنعت معدن را در برنامه های توسعه ای قرار داده ایم و هم فرآیند های تولید را هیچ وقت ممیزی انرژی نکرده ایم و این شرایط به یک گلوگاه مشکل زا تبدیل شده است.

معاون وزیر صمت بیان کرد: سال گذشته رشد اقتصادی کشور مثبت بود؛ اما یکی از معدود بخش هایی که رشد منفی را تجربه کرد، صنایع معدنی بود و علت آن به بحران انرژی بازمی گشت. صنایع معدنی در تابستان برق نداشتند و در زمستان با کمبود گاز روبه رو بودند، بنابراین باید راهکار های حل این مشکل را پیدا کنیم و اینجا نقش شرکت های دانش بنیان و فناور پررنگ تر می شود

 

دیدگاهتان را بنویسید